Sirkelskjørt

Dette er veiledning til et skjørt sydd av halve sirkler. Skjørtet egner seg fint til dans. Kostymet har følgende elementer/variasjoner du kan lage: Du kan bruke litt forskjellige stoffer, og variere lengden fritt. I eksempelet syr vi sammen tre halve sirkler. Du kan redusere antall halvsirkler til 2, eller øke til 4, prinsippet er det samme. Det går an å pynte nederst.
Vi gjør oppmerksom på at dette skjørtet tar såpass lang tid å ferdigstille at du IKKE kan gjøre det ferdig i løpet av en workshop; du må gjøre det siste hjemme.

Hva finner du på denne siden?

Her finner du en oversikt over hva du trenger for å lage dette kostymet med sine variasjonsmuligheter, og en trinn for trinn-beskrivelse av hvordan du går frem.
Stoff og materiale må du selv skaffe på forhånd, hvis ikke annet er oppgitt.

Nødvendige forkunnskaper

For å sy dette kostymet trenger du ingen forkunnskaper i søm. Les gjennom hele syveiledningen før du begynner. Les også vår generelle introduksjon til sying og teknikker du vil støte på.

Sirkelskjørt

Dette trenger du:

  • Stoff: Et skjørt på 3/2 sirkler krever mye stoff! Se utregning under.
  • En strikk som går rundt hoftene dine, ca 3 cm bred. Hvit til lyst stoff, sort til mørkt stoff.
  • Sytråd i matchende farge.

Stofftype:
Egner seg godt til: Vevde, glatte stoffer av chiffon i forskjellig tykkelse, lett partysateng, tynne stoffer som er glatte.
Egner seg ikke til: Strikkede stoffer og stretchstoffer kan ikke brukes til dette plagget. Du kan ikke bruke tykke stoffer, stoffer med en tydelig opp og ned, stoffer med geometrisk mønster, striper.

Forberedelser: Innkjøp av stoff: Du MÅ beregne hvor mye stoff du trenger før du kjøper stoff. Se under. Noter deg vaskeråd for stoffet. Hvis du ønsker å ha mulighet til å vaske drakten senere, vask (i den temperaturen du vil bruke senere) og stryk stoffet på forhånd. NB: Ikke alle stoffer vasker godt, og da er det best å la være. Sjekk dette i butikken.

Framgangsmåte:

Hvis ikke annet er angitt, gjelder alt som står her for 3/2-sirkelskjørt.

Finn størrelsen:

Du må bestemme hvor langt det ferdige skjørtet skal være fra der det skal henge på hoften og så langt du vil ha det, typisk til gulvet. Du må måle hoftevidden din der skjørtet skal henge. Du bes innstendig om å beregne litt ekstra i lengden, da det er veldig leit å sy et for kort skjørt.
Fremgangsmåten kan virke litt bakvendt, men følg den for det 🙂 Først må du beregne hvor mye du trenger å skjære ut til hull til hoften:
Mål omkretsen der hvor skjørtet skal være, typisk om hoftene dine. Divider omkretsen på antall halvsirkler du vil lage skjørtet av. Divider dette tallet videre på Pi. Da får du radien i hullet du må klippe på hver halvsirkel.

Siden vi skal ha litt sømmon legger vi på et par cm til hull-radien, og dessuten et par cm til for å være på den sikre siden. Det er veldig synd å lage et for kort skjørt etter å ha klippet og sydd i alt det fine stoffet.

Her er en kalkulator som regner ut stoffmengden for deg, laget av Birger Retterstøl Olaisen.

Eksempel: Vi har hoftevidde på 100 cm. Vi skal lage et 3/2-sirkelskjørt. Skjørtet skal være 90 cm langt.
Da regner vi ut at 100cm/3 er ca 33 cm. Dividert på 3,14 blir det ca 11 cm i radius på hullet.
Så regner vi ut 90 cm + 11 cm + 4 cm og får 105 cm. Da vet vi at vi skal klippe 3 halvsirkler med radius 105 cm.

Nå har du bestemt hvor store halvsirkler du må klippe. Hvor mye stoff du må kjøpe avhenger av radien på (de store) halvsirklene og bredden på stoffet. Det går an å bruke passer og rutepapir og måle seg frem. Det lønner seg veldig å lage en tegning selv for å forstå tilskjæringsprinsippet.

 

Tilskjæring:

Du har målt og beregnet og bestemt, og etter dette kjøpt stoff.

  1. Du skal klippe ut 3 halvsirkler av stoffet, slik at jarekanten (sidekanten av stoffet) blir diameteren i halvsirklene. Det som er fint, er at stoffhalvsirklene kan tangere hverandre, da sparer du masse stoff.
    Forslag til opplegg i brettet stoff:

    Ved brettet stoff må lagene være helt glatte og nålet sammen. Du trenger nå en «overdimensjonert passer». Bruk en lang linjal eller tommestokk til å måle opp radien, flytt linjalen rundt som en klokkeviser og sett mange merker. Vær gjerne 2 sammen. Klipp ut.
  2. Neste trinn er å gjøre i stand hullet til hoftene: Brett stoffbiten langs jarekanten så du får en kvartsirkel, og nål lagene sammen i den spisse enden så de ikke forskyver seg når du skal klippe.

    Tegn nå opp radien du kom frem til i regnestykket over, den beregnete radien før du la til noe som helst. Det kan lønne seg å lage hullet litt mindre enn du tror, for det er veldig lett å klippe det litt større senere.
  3. Klipp av «kakestykket»:
  4. Gjenta med de 2 andre stoffhalvsirklene dine.

Sammensying:

Sy alle de tre vertikale sømmene. Det ferdige skjørtet har 1 søm midt bak og de to andre sømmene litt foran på hoftene.
En dristig variasjon er å ikke sy sømmene foran helt ned, men heller ha splitter der. Det går fint, fordi jarekanten ikke rakner.
Prøv skjørtet, og sjekk om det passer rundt hoftene. Det er ikke krise hvis hullet ble litt stort, og bare klipp det bittelitt større hvis det ble for trangt, og prøv igjen.
Hvis du syns at skjørtet er for langt, ignorér det foreløbig.

Linning:

  1. Klipp til et langt bånd, trådrett. Båndet skal gå rundt hoftene dine der du vil ha skjørtet + en 4 cm for sømmon. Bredden på båndet skal være det dobbelte av strikken din + 3 cm. Hvis du kan få det til slik at jarekanten går langs den ene langsiden, er det en fordel.
    Tips: Hvis du har veldig tynt stoff som strikken syns godt gjennom, bruk to lag stoff i linningen. Da blir alt også mer solid.
  2. Brett båndet på tvers og sy sammen de korte sidene. Da får du en stor sirkel, dette er linningen. Ikke lag Møbius’ bånd nå 🙂
  3. Be om veiledning nå:
    Vi skal lage en løpegang. Start med den siden hvor det eventuelt IKKE er jarekant. Legg retten av linningen mot retten av skjørtet, slik at sømmen i linningen stemmer med sømmen som skal være midt bak på skjørtet. De andre 2 sømmene kommer da 1/3 rundt båndet. Hvis åpningen i skjørtet er større enn båndet gjør det ingen ting, bare nål så jevnt du kan. Ble åpningen for trang, så klipper du den litt større.
  4. Sy nå linningen fast til skjørtet med rettsøm, og 1,5 cm sømmon.
  5. Nå skal du sy den andre siden av linningen, se prinsippskisse/snitt:

    Det er lurt å få noen til å vise deg dette; be om veiledning: Brett linningen rundt og brett inn 1,5 cm sømmon (Hvis du har jarekanten her, trenger du ikke brette inn sømmonn, det kan bare henge inni skjørtet, se skisse for linning på rett skjørt). Nål fra forsiden i kanten, og pass på at linningen er festet bak. Sy deretter fra retten i kanten.
    IKKE sy de siste 5 cm.
  6. Nå trer du i strikken, bruk f.eks. en kiltnål som redskap, og tilpasser den så skjørtet henger godt fast der du vil ha det. Ikke la strikken vri seg. Legg den ene enden av strikken oppå den andre og sy sammen med bred sikksakk.
  7. Til slutt syr du igjen den lille åpningen

Ferdigstilling:

Nå kommer en del av arbeidet som er veldig kjedelig: Du må desverre vente et par måneders tid. Dette er bl.a. grunnen til at det ikke går å gjøre ferdig under én workshop.

  • Heng skjørtet opp, f.eks. med en klype-kleshenger, sånn at det kan strekke seg ut der det er klippet skrått. Hvis du ikke er tålmodig nå, kommer du til å få et veldig ujevnt skjørt.
  • Etter en 2 måneders tid kan du måle til en jevn lengde:

    Legg skjørtet flatt og klipp av langs med knappenålene du satte/merkene du lagde:
  • Til slutt må du kante skjørtet nederst. Det enkleste og peneste er å rullefalde med overlocker. Alternativt kan du bruke en smal og tett siksakksøm. Prøv deg frem på en restebit.

Etter at skjørtet har strukket seg og du har kantet det, bør du ikke oppbevare skjørtet hengende mer, for da kan det hende det strekker seg enda mer.

Hvis du gidder kan du sy på noe pynt nederst på skjørtet og i eventuelle splitter, men husk at det er veldig langt å sy.

Tilbehør:

Hvis du lager et danseskjørt: Knyt et sjal eller myntbelte om hoftene utenpå skjørtet.
Tenk på undertøyet. Det kan være stilig, og mye mindre ufrivillig avslørende, med en matchende posebukse under skjørtet.

Hvis chiffonen du bruker er veldig tynn og gjennomsiktig, kan du lage et underskjørt av samme stoff eller stoff av samme farge, f.eks. av 2 halvsirkler.

Skrevet av: Anne Innes

Dato: 11.11.2013