Cravat

Hva slags kostyme er dette?

Dette er veiledning til en cravat. En cravat er et sydd halstørkle, en mellomting mellom skjerf og slips. Kostymet har følgende elementer/variasjoner du kan lage: Du kan bruke forskjellige stoffer, variere lengden og bredden og fasongen. Pynte med en kant, kanskje en blonde.

Hva finner du på denne siden?

Her finner du en oversikt over hva du trenger for å lage dette kostymet med sine variasjonsmuligheter, og en trinn for trinn-beskrivelse av hvordan du går frem.
Stoff og materiale må du selv skaffe på forhånd, hvis ikke annet er oppgitt.

Nødvendige forkunnskaper

For å sy den enkleste versjonen av dette kostymet trenger du ingen forkunnskaper i søm. Les gjennom hele syveiledningen før du begynner. Les også vår generelle introduksjon til sying og teknikker du vil støte på.

Cravat

Dette trenger du:

 • Stoff: Et fancy og glorete stoff, ikke så tykt, men gjerne litt glatt og stivt. Du trenger et rektangel på 100-130 cm x 25-30 cm.  Dette er en veldig fin måte å bruke opp en rest på.  Sjekk restekurven i stoffbutikken. Kjøp gjerne et dyrt stoff – du trenger jo så lite.
 • Pynt om du vil, en agraman, et fint bånd eller en blonde.
 • Sytråd i matchende farge.

Stofftype:
Egner seg godt til: Silke, kunstsilke, ensfarget eller mønstret/teksturert. Brokade. Bomull. Mønstrede stoffer.
Egner seg dårlig til:  Strikkede stoffer kan ikke brukes til dette plagget.  Tykke stoffer.

Forberedelser: Innkjøp av stoff: Se over. Noter deg vaskeråd for stoffet. Hvis du ønsker å ha mulighet til å vaske drakten senere, vask (i den temperaturen du vil bruke senere) og stryk stoffet på forhånd. NB: Ikke alle stoffer vasker godt, og da er det best å la være. Sjekk dette i butikken.

Framgangsmåte:

Finn størrelsen:

Du trenger et rektangel av stoff som er langt nok til å gå rundt halsen, knytes og fremdeles fylle halsringningen i vesten eller jakken du har over.

Tilskjæring:

Hvis du ikke har kjøpt et rektangel av stoff, må du klippe til et. Det går fint å skjøte på midten eller sette sammen 2 langsmale stoffer. Vi klippet opp et skjørt og fikk et rektangel av passende størrelse, litt på slump.

Sammensying:

 

  1. Brett stoffet på langs med retten inn. Nål langs kanten. La det være igjen en liten åpning på midten av den lange kanten.
  2. Endene kan enten være rette. eller gå i en liten spiss, eller være skrå. Det du vil. Her har vi laget litt spiss, fordi det manglet et hjørne av rektangelet.
  3. Sy rundt cravaten, men husk: IKKE sy igjen åpningen på midten.
  4. Hvis man lager spisser, må man klippe vekk litt av sømmonnet for at det skal gå an å vrenge ut etterpå. 
  5. Vreng ut cravaten gjennom hullet på langsiden.
  6. Sy igjen åpnngen. Gjerne for hånd, eller så nærme kanten du klarer på maskin. Bruk masse knappenåler og sytråd i riktig farge.
  7. Brett cravaten og marker midten, dette er da midt bak.
  8. Nå  må du brette cravaten – omtrent som et trekkspill – midt bak. Bruk masse knappenåler.
  9. Sy en vertikal søm rett over de små brettene. Dette kommer bak i nakken og gjerne under skjortekraven, så det syns lite.

Ferdigstilling:

 1. Hvis du vil kan du pynte cravaten, ellers er det bare å ta den på. Den sydde siden er vanligvis ned.

 

Legg den ene enden over den andre Før enden rundt, under og opp Og ned igjen

 

Skrevet av: Anne Innes

Dato: 24.03.2013