Enkel kjole i 1905-stil

Hva slags kostyme er dette?

Dette er en enkel ball- eller aftenkjole med 1905-silhouett. Kjolen har prinsessesnitt, er figurnær, har slep og sys av bare 3 deler. Skjørtet er rett foran og går ut på siden og bak. Kjolen krever ikke korsett eller annet spesielt undertøy.
Kostymet har følgende elementer/variasjoner du kan lage: Du kan lage kort eller langt slep. Du kan sette ermer på kjolen. Du kan ha to kjoler utenpå hverandre for en stilig tolags effekt. Du kan lage kjolen mer eller mindre figurnær.
Kostymet tilhører genren historisk inspirert og er utarbeidet i forbindelse med Operaballet 2005.

Hva finner du på denne siden?

Her finner du en oversikt over hva du trenger for å lage dette kostymet med sine variasjonsmuligheter, og en trinn for trinn-beskrivelse av hvordan du går frem.
I tillegg vil du finne informasjon om måter å stæsje opp kjolen på, tilbehør og korrekt undertøy, samt kjolens historiske bakgrunn

Nødvendige forkunnskaper

For å sy dette kostymet trenger du ingen forkunnskaper i søm. Det eneste som kan være litt vanskelig er å sy i glidelås, hvis du velger dette som lukkemekanisme, men det kan du få hjelp til på kostymekvelden. Les gjennom hele syveiledningen før du begynner. Les også vår generelle introduksjon til sying og teknikker du vil støte på

Dette trenger du:

 • Stoff: Du trenger 5,5 meter. Det anbefales sterkt å kjøpe et stoff som er 140 cm bredt. (110 cm går bare til medium eller mindre, og da med kort slep). Disse opplysninger gjelder hvis du er maks 168 cm høy. Skal kjolen ha ermer må du kjøpe mer stoff.
  Med fullt slep blir hvert av bakstykkene ca 220 cm lange, forstykket blir ca 150 cm langt. På stoffer der man kan legge stykkene i begge retninger blir stoffforbruket mindre enn for stoffer der alt må ligge i samme retning.
 • Eventuelt en glidelås i kjolens farge til ryggsøm (55 cm) eller sidesøm (30 cm).
 • Mønsteret får du låne under workshopen

Stofftype:
Egner seg godt til: Stabile vevde stoffer. Sateng, brokade, fløyel (obs: feil syns veldig godt i fløyel, så ikke velg dette hvis du er uerfaren), blonder. Stoffer med organiske mønstre, broderier.
Egner seg dårlig til: Unngå stetchstoffer og stoffer med geometriske mønstre, ruter, striper. Veldig moderne stoffer.
Forberedelser: Innkjøp av stoff: Se over. Noter deg vaskeråd for stoffet. Hvis du ønsker å ha mulighet til å vaske drakten senere, vask (i den temperaturen du vil bruke senere) og stryk stoffet på forhånd. NB: Ikke alle stoffer vasker godt, og da er det best å la være. Sjekk dette i butikken.

Framgangsmåte:

Tilskjæring:

 1. Mål overvidden (brystvidden med den bhen du skal bruke) og finn hvilken størrelse du skal ha. Hvis du har veldig brede skuldre, må du kanskje gå opp en størrelse.
 2. Gå sammen med en annen, helst en som skal lage samme størrelse som deg.
 3. Tegn opp alle bitene etter mønsteret: Forstykket, de to ryggbitene (pass på å få dem speilvendte!), og de ermene du har valgt, også 2 speilvendte. Pass på trådretningen og husk å tegne på sømmon 2 cm utenfor mønsteret. Få med alle markeringer.
 4. Få en av hjelperne til å se at dere har tegnet riktig. Klipp så ut alle delene. Husk sømmonnet. Hvis stoffet ditt er raknete, må du sikksakke nå.

Sammensying:

Hvis du har brukt et stoff hvor sømmer setter merker, f.eks. fløyel, kan man ikke endre kjolen hvis man gjør feil. Du bør derfor tråkle fra livet og opp for hånd før prøving.

Hvis stoffet du har sett deg ut er veldig dyrt eller du er redd du ikke har nok, lager du en prøvemodell i billig stoff. Prøvestoffet være vevd, f.eks. et lakenstoff.

Når du skal prøve til kjolen, ta den på med vrangen ut, for da kan din hjelper lett markere på stoffet.

Det lønner seg å ha på det undertøyet og særskilt de skoene du skal bruke på ballet når du prøver til kjolen.

Du har nå tre valg:

 1. Veldig lett: Uten glidelås
  Kjolen må trekkes over hodet, og det er begrenset hvor figurnær den kan være.

  1. Sy ryggsømmen.
  2. Sy sidesømmene.
  3. Sy skuldersømmene.
  4. Prøv kjolen på (ha på riktige sko og den bh-en du skal bruke). Tilpass vidden i sidesømmene og eventuelt ryggsømmen. Justér skuldre og halsåpning.
 2. Ganske lett: Gildelås i ryggen
  Kjolen kan gjøres figurnær fra byste til hofte ved å justere sidesømmene. Kjolen skal skrå ut fra hoften, mest bak.

  1. Sy ryggsømmen opp til hoften, der glidelåsen skal begynne.
  2. Sy sidesømmene.
  3. Sy skuldersømmene.
  4. Prøv kjolen på (ha på riktige sko og den bh-en du skal bruke). Få noen til å nåle ryggen for deg. Tilpass vidden i sidesømmene og eventuelt ryggsømmen. Justér skuldre og halsåpning.
  5. Sy i glidelåsen.
 3. Litt vanskeligere: Gildelås i venstre sidesøm
  Å ha glidelåsen i venstre sidesøm gjør at glidelåsen ikke syns så godt, ryggen blir penere. Kjolen kan gjøres figurnær fra byste til hofte ved å justere sidesømmene og eventuelt ryggsømmen. Kjolen skal skrå ut fra hoften, mest bak.

  1. Sy ryggsømmen
  2. Sy høyre sidesøm, sy venstre sidesøm opp til hoften, der glidelåsen skal begynne.
  3. Sy skuldersømmene.
  4. Prøv kjolen på (ha på riktige sko og den bh-en du skal bruke). Få noen til å nåle venstre sidesøm for deg. Tilpass vidden i sidesømmene og eventuelt ryggsømmen. Justér skuldre og halsåpning.
  5. Sy i glidelåsen.

Ferdigstilling:

 1. Kant kjolen om halsen og om ermene.
 2. Tilpass lengden/slepet (med skoene du skal bruke). Kant nederst

Andre draktelementer

I tillegg til selve kjolen, finnes også følgende andre draktelementer du kan lage:

Framgangsmåte for ermer:

Denne kjolen blir fin og meget ballkorrekt uten ermer, men hvis du har lyst og tiden tillater det du kan gjerne sette på korte eller lange ermer etter egen smak og datidens mote. Det foreligger mønster til enkle ermer.

Tilskjæring:

 1. Tegn opp ermene på stoffet. Husk at du skal ha to speilvendte.
 2. Klipp dem ut.

Sammensying:

Se «Om sying» for hvordan man syr i ermer.

 1. Sy sidesømmen i ermene.
 2. Sy ermene fast i kjolen.

Ferdigstilling:

 1. Prøv. Tilpass lengden og vidden på ermene.
 2. Kant ermene nederst.

Tilbehør

Pynt

Du kan pynte kjolen med blonder og applikasjoner.

Smykker

Art Noveau-stil eller Jugendstil var på moten i 1905. I 2005 er mange av de samme smykkene på moten igjen: Emaljesmykker med øyenstikkere og sommerfugler, organiske former, lange perlekjeder, perlechokere. Det skulle således være en meget enkel sak å få tak i passende smykker. Se ressurser nedenfor.Kjøpetips: Accessorize, Arts & Crafts, Belladonna, Glitter.
Billig perlechoker 🙂

Hansker

På ball har man selvfølgelig lange hansker, man vil jo ikke utsette ens dansepartner for sine klamme hender. Lange hvite satenghansker er aldri feil. Kjøpetips: TipTop lue og hattebar, Steen og Strøm/Glassmagasinet, Belladonna, Accessorize.

Sko

I år er det desverre vanskelig å finne riktige sko. I første rekke passer høyhælte sko med snellehæl. Skoene må være lukket foran. Sandaler og slingback passer ikke. Se ressurser nedenfor.

Undertøy

Kjolen krever ikke korsett. Du bør ha en stabil bh som løfter og holder bysten. Under kjolen anbefales en lang, glatt underkjole. Da henger den utrolig mye penere, og du slipper å fore kjolen din (hvis ikke du har et spesielt stoff som krever dette).
På bena har du strømpebukse eller knestrømper. Sorte strømper er helt trygt i perioden, men de kan også matche skoenes farge.

Ekstraopplysninger

Historisk bakgrunn for kjolen

Kjolen er en tilpasning av «Shadowconkjolen» for 1905/Operaball 2005-bruk. Snittet på Shadowconkjolen er i utgangspunktet veldig nært reformkjoler fra tiden.

Veldig kort sagt kan man si at en reformkjole er en kjole som ikke krever korsett og har bevegelsesfrihet. Det fantes flere skoler av reformister i siste halvdel av 1800-tallet – estetiske, artistiske, religiøse og helsemessige reformister. Grunnen til at reformdrakter ikke ble så populære var først og fremst at folk syntes de så teite ut. Prinsessefasong viste seg å være det snittet som var flatterende nok til å kunne falle i smak hos flere enn de harde reformistene, noe den sorte kjolen fra 1905, som er vår hovedinspirasjon, viser fint. I Art Noveau eller Jugendstil inngår organisk inspirerte såvel som middelalderinspirerte former (og mye mer), rett og slett det vi i dag kjenner igjen som «alvete middelalderstil». Jo mer aparte ermer du setter på kjolen, jo mer reformert blir den.

 

Ressurser

URL har en egen ressursside for 1905/Operaballet. Ta en kikk der for mer inspirasjon og å lære mer om datidens mote.

Reformed Clothing AKA Rational Dress: http://www.marquise.de/en/1900/howto/reform.shtml


Utarbeidet av «Kostymeworkshopen» og URL for Operaballet 2005.
Skrevet av Anne Innes
Bilder av Hilde Titlestad, Lise Hamre, Anne Innes
Dato 8. juli 2005