Hva slags kostyme er dette?
Hva finner du på denne siden?
Her finner du en oversikt over hva du trenger for å lage dette kostymet med sine variasjonsmuligheter, og en trinn for trinn-beskrivelse av hvordan du går frem.
Stoff og materiale må du selv skaffe på forhånd, hvis ikke annet er oppgitt.
Nødvendige forkunnskaper
For å sy dette kostymet trenger du ingen forkunnskaper i søm. Du vil få opplæring. Les gjennom hele syveiledningen før du begynner. Les også vår generelle introduksjon til sying om teknikker du vil støte på.
Dette trenger du:
Stoff:
2 stoffbiter på 100×100 cm. Til størrelse large anbefales 110 cm bredt stoff. Større bredde hvis stoffet ditt har mønster.
Stoffet må være vevd. Minst ett av stoffene må være solid/stivt. Man kan ikke sy dette plagget i stretchstoff.
Hvis man har to pen-stoff (hvorav minst det ene er solid/stivt), får man et snøreliv som kan brukes på begge sider.
Stofftype:
Egnet stoff: Må være vevd. Solid bomull, damask, brokade, ull, møbelstoff. Jo stivere jo bedre. Symmetrisk repeterende smått mønster kan brukes.
Uegnet stoff: Strikket/stretchstoff. Tynt stoff. Løstvevd stoff. Stoffer med store, rare mønstre.
Tilbehør:
5 meter satengbånd eller annen flat snor, mellom 0,5 og 1 cm bredt. Matchende eller kontrasterende farge etter smak.
Solide plastspiler til snøringen foran. Du må ha minst 60 cm, se tabell under «fremgangsmåte». Dette fås kjøpt på workshopen.
Forberedelser: Innkjøp av stoff: Se over. Noter deg vaskeråd for stoffet. Hvis du ønsker å ha mulighet til å vaske drakten senere, vask (i den temperaturen du vil bruke senere) og stryk stoffet på forhånd. NB: Ikke alle stoffer vasker godt, og da er det best å la være. Sjekk dette i butikken.
Framgangsmåte:
Finn størrelsen
- Prøvemodell foreligger i størrelse small, medium og large. Prøv på. Snøringen trenger ikke møtes. Her er det bedre med litt lite enn litt stort, for å få en god push-up-effekt.
- En av hjelperne vil nå hjelpe deg med tilpasning av mønsteret:
- Siden justeres inn eller ut til å passe til deg.
- Lengden justeres eventuelt.
- Fronten kan justeres hvis nødvendig. Ryggen skal ikke røres, den skal være smal.
Tilskjæring
- Legg foret på stoffet slik at rettsidene møtes. Nå skal foret brukes som mal for stoffet.
- Nål sammen langs med «midt bak», slik at trådretningene stemmer. Vær meget nøye her. Pass på at begge lag ligger flatt, og at et eventuelt mønster blir symmetrisk
- Hvis du ikke får til å legge foret pent på stoffet, er det bedre å bruke papirmønsteret nå, og gjenta tilskjæringen som over.
- Nål for og stoff langs sammen sy-streken (1,5 cm sømmon og 3 cm sømmon foran). Ja, også rundt skulderstroppene.
- Klipp ut stoffet også. Ikke fjern nålene!
|
Sammensying:
Spiler:
Minimumsspiling | Maksimumsspiling |
---|---|
Du har nå et valg om hvor mange spiler du vil bruke. Minimumsspiling er en spile på hver side midt foran (blå). Deretter øker det bakover til maksimumsspiling som er 3 spiler foran og 1 spile i siden, til sammen 8 spiler (røde).
Spilebruk | Spile 1 |
Spile 1+2 |
Spile 1+2+3 |
Spile 1+2+3+4 |
Lengde man trenger (til begge sider) | 60 cm | 120 cm | 180 cm | 230 cm |
Hvis du er usikker på hvor mange spiler du skal bruke (det er mer et økonomisk spørsmål enn et vanskelighetsgrad- og tidsbrukspørsmål), kan du starte med minimumsspilingen, og heller sette i flere spiler etterhvert.
Snøring:
Snørehullene foran skal være rett på innsiden av spile en (mellom denne og en eventuell spile 2). Det skal også være hull på skulderstroppene, og tilsvarende foran på øvre kant av snørelivet. |
Vask:
Plagg med spiler skal aldri i vaskemaskinen eller tørketrommelen. Det kan ødelegge både spiler og vaskemaskin (dyrt!).
- Ta ut snoren før vask.
- Snørelivet vaskes for hånd i den temperatur og det vaskemiddel det sarteste stoffet krever. Sørg for å ha stor nok vask/balje til at det ikke må krølles sammen når det er i vannet.
- Rull snørelivet inn i et rent håndkle på en måte slik at spilene ikke bøyes nå, og klem forsiktig ut vannet.
- Snørelivet tørkes flatt, liggende på et rent og tørt håndkle, f.eks. på oppvarmet badegulv eller på et tørkestativ ved ovnen.
- Stryk snørelivet hvis nødvendig, men unngå å stryke på spilene.
- Snorene kan også vaskes og strykes, om det trengs.
Verdt å vite
Dette snørelivet spiles av praktiske grunner med plast. Desverre har dette den ulempen at det ikke er særlig solid. Hvis du vil ha et skikkelig fint og mer korsettaktig snøreliv, kan du bytte ut spilene, spesielt nr 1, med metallspiler senere. Det er også mulig å sette i enda flere spiler for å få det mer solid, eller stive hele greia med Vlieseline e.l., men dette er utenfor syworkshopens opplegg.
Se «syveiledning for ressansekorsetter» fra URLs renessanseprosjekt for mer informasjon.
På bildet av det røde og blå snørelivet har modellene laget morsomme ermer. Det røde snørelivet har et matchende skjørt, det blå har flipper nederst. Slik kan man style opp det hele og få en fin drakt.
Dette er ikke et historisk mønster. Det er inspirert av renessansen og følger mange historiske prinsipper, men er sterkt forenklet og ikke knyttet til noe spesielt historisk tid og sted.
Tekst og bilder: Anne Innes. 16.06.2005