Gamasjer med lukning på siden

Hva slags kostyme er dette?

Dette er mønster til gamasjer med lukning på siden. Gamasjene passer over sko eller små ankelstøvler. Kostymet har følgende elementer/variasjoner du kan lage: Du kan variere hvor lange gamasjene blir og lage forskjellige lukkemekanismer. Du kan pynte gamasjene med forskjellig pynt.

Hva finner du på denne siden?

Her finner du en oversikt over hva du trenger for å lage dette kostymet med sine variasjonsmuligheter, og en trinn for trinn-beskrivelse av hvordan du går frem.
Stoff og materiale må du selv skaffe på forhånd, hvis ikke annet er oppgitt.

Nødvendige forkunnskaper

For å sy den enkleste versjonen av dette kostymet trenger du ingen forkunnskaper i søm. Les gjennom hele syveiledningen før du begynner. Les også vår generelle introduksjon til sying og teknikker du vil støte på.

Gamasjer

Dette trenger du:

 • Stoff: Et litt tykt og solid glatt vevd stoff, f.eks. bomullaskanvas.  Hvis stoffet er 150 bredt uten mønster og likt begge veier treier du 60 cm.  For 110 cm tilsvarende, 80 cm. Dette er en veldig fin måte å bruke opp en rest på.
 • For lukkemekanismen: I eksempelet bruker vi borrelås til å sy på. Da trenger man 1 meter.  Det går også an å bruke knapper og knappehull, eller hektebånd, men dette går vi ikke gjennom i denne syveiledningen.
 • Sytråd i matchende farge, eller i en kontrastfarge om man foretrekker det.
 • Mønster får du låne under workhopen

Stofftype:
Egner seg godt til: Glatte solide stoffer som bomullskanvas, damask, denim, ull. Stoff som kan vaskes.
Egner seg dårlig til:  Tynne stoffer. Strikkede stoffer kan ikke brukes til dette plagget. Brokade funker dårlig pga alle trådene inni, da må du eventuelt fore.

Forberedelser: Innkjøp av stoff: Se over. Noter deg vaskeråd for stoffet. Hvis du ønsker å ha mulighet til å vaske drakten senere, vask (i den temperaturen du vil bruke senere) og stryk stoffet på forhånd. NB: Ikke alle stoffer vasker godt, og da er det best å la være. Sjekk dette i butikken.

Framgangsmåte:

Finn størrelsen:

Mål der hvor leggen er størst. Mål omkring ankelen. Mål begge bena, da det er vanlig at det er forskjell på høyre og venstre ben. Ha på deg de skoene og de leggdekkende plagg du vil bruke under de ferdige gamasjene. Ta utgangspunkt i det største benet. Mønsteret forekommer i to størrelser. Velg den størrelsen du kommer inn i.  Hvis du ikke syns det klaffer, be om hjelp, da det er lett å tegne mønsteret litt større eller mindre.

Tilskjæring:

Legg mønsteret på stoffet, følg trådretningen. Mønsteret inkluderer sømmon. Det er veldig fint hvis du kan legge de rette sidene av mønsterdelene langs jarekanten på stoffet, da sparer du litt arbeid senere.  Tenk på at noen stoffer har en opp og en ned og en ut og en inn, og ta hensyn til dette, og husk: Du skal ha en høyre- og en venstregamasje, altså må du ha to speilvendte av hver del. (I eksempelet brukte vi en stoffrest som passet godt).  Mønsteret inkluderer sømmon, så du trenger ikke legge til noe ekstra sømmon. I vårt eksempel syr vi knelange gamasjer. Du kan lage gamasjene så korte du vil

Klipp ut i stoffet. (Her har vi lagt til litt rundt anklene, fordi vi trengte litt mer der).

Sammensying:

Den siden av gamasjen som er på innsiden av leggen er glatt, dette er den store delen. Gamasjene har en utside med en lukning, utsiden består av to deler, de to minste.

 1. Fjern mønsteret. Kast over de vertikale sømmene:
 2. Brett inn beleggene langs lukningen 3 cm mot vrangen og press dette. Pass på at du får to speilvendte sider nå.
 3. Installer lukkemekanismen. De ferdige gamasjene overlapper ca 2 cm med hverandre.

  I eksempelet brukte vi borrelås: Den stive «borre»-delen med de små krokene er på underliggende del, altså på bakstykket. De myke løkkene er på overliggende del, altså forstykket. Det skal være ca 2 cm avstand mellom kanten og borrelåsen. Borrelås sys fast med parallelle sømmer.

  Illustrasjon av overlappen:
 4. Nål frontsømmen. Mønsteret inkluderer 1,5 cm sømmon.
 5. Sy frontsømmen på både den høyre og venstre gamasjen med rette sting
 6. Klipp hakk i buen over vristen slik at sømmonnet kan spres.
 7. Press frontsømmene. Denne sømmen justeres vanligvis ikke.
 8. Nå skal gamasjene tilpasses via sømmene bak. Lukk gamasjen i siden og ta den på deg med vrangen ut, på riktig ben. Lukningen er nå på innsiden av benet. Ha på deg det du skal ha under gamasjen.
 9. Få noen til å nåle deg inn i gamasjen midt bak. Bruk mange nåler og følg leggens krumning nært.
 10. Ta av deg gamasjen ved å åpne lukningen. IKKE TA UT NÅLENE nå!
 11. Nå vet du hvor stor gamasjen skal bli. Sy akkurat der du nålte.
 12. Press sømmene bak fra hverandre

Ferdigstilling:

 1. Kant gamasjen oppe og nede slik du vil (brette inn, kaste over, skråbånd, la det rakne på en dekorativ måte), sjekk nå også at den ikke ble for lang.
 2. Hvis du har lyst, kan du også pynte gamasjen i siden, ved f.eks. å sy på knapper, blonder, gullbånd osv.

Skrevet av: Anne Innes

Dato: 10.06.2012