Kø med volanger

Hva slags kostyme er dette?

Dette er et overskjørt man kan knyte rundt livet utenpå et annet skjørt. Overskjørtet har volanger og danner en liten kø.
Kostymet har følgende elementer/variasjoner du kan lage: Du kan ha så mange volanger du vil og bestemme fasongen selv.

Hva finner du på denne siden?

Her finner du en oversikt over hva du trenger for å lage dette kostymet med sine variasjonsmuligheter, og en trinn for trinn-beskrivelse av hvordan du går frem.
Stoff og materiale må du selv skaffe på forhånd, hvis ikke annet er oppgitt.

 

Nødvendige forkunnskaper

For å sy den enkleste versjonen av dette kostymet trenger du ingen forkunnskaper i søm, men det kan være greit å ha rynket før. Man får god øvelse i å rynke og å kante. Les gjennom hele syveiledningen før du begynner.
Les også vår generelle introduksjon til sying og teknikker du vil støte på.

Kø med volanger

Dette trenger du:

 • Du trenger et basestoff som er ca 50 cm høyt og 2/3 av hoftevidden din bredt og 3 remser som er ca 25 cm høye og ca 100-150 brede til volangene. (Hvis du skal ha flere eller færre volanger, eller en lenger kø, må du regne ut for ditt tilfelle.
 • Du trenger et bånd (flat snor, f.eks. bendelbånd) som er passe langt til å knytes om livet ditt.
 • Sytråd i matchende farge.

Stofftype:
Egner seg godt til: Vevde, lette stoffer som ikke krøller. Bomull og bomullsblandinger. Blonde. Det er fint å bruke noen rester. Det går bra å skjøte.
Egner seg svært dårlig til: Tunge, tykke stoffer. Strikkede stoffer. Stoffer som krøller veldig mye. Stretchstoffer bruker vi ikke i Kostymeworkshopen.

Forberedelser: Innkjøp av stoff: Se over. Noter deg vaskeråd for stoffet. Hvis du ønsker å ha mulighet til å vaske drakten senere, vask (i den temperaturen du vil bruke senere) og stryk stoffet på forhånd. NB: Ikke alle stoffer vasker godt, og da er det best å la være. Sjekk dette i butikken.

Framgangsmåte:

Finn størrelsen:

Dette plagget har ingen faste størrelser

Tilskjæring:

 1. Klipp først ut underlaget.Det skal være ca halvannen gang så bredt som du ønsker at linningen på den ferdige køen skal være, og så høyt som du vil at køen skal være minus høyden på den nederste volangen pluss 6 cm sømmon, og gjerne ha en konveks bunn (svak U-form). Dette trenger ikke være veldig nøyaktig pga køens egenart. Halvannen gang halve livvidden din kan fungere fint i bredden, og til litt over knærne som lengde.
 2. Brett stoffet i to og rund av hjørnet som ikke er i bretten. Da får du to symmetriske halvdeler.
 3. Kant basen i sidene. Ikke kant toppen og bunnen nå.
 4. Press.
 5. Gjør istand volangene, de lange remsene. Beregn halvannen til to ganger bredden av der de skal sys fast. Volangene trenger ikke være av samme stoff som underlaget eller av samme stoff som hverandre. Høyden tar du etter smak, de trenger heller ikke være innbyrdes like høye. Dette er en kjempefin måte å bruke opp restestoff på.
 6. Volangene kantes på den måten du foretrekker, f.eks. med en liten fald, siksakksøm, eller bruk siksakksaks. For en røff steampunklook kan de til og med forbli ukantet. (Kan også skråskjæres, men da bruker man mye mer stoff). Unntak: IKKE kant oversiden på den nederste volangen.
 7. Start med volangen som skal nederst. Sy to parallelle sømmer med lange sting langs den øverste kanten (den kanten som ikke er kantet). Be gjerne om hjelp hvis du ikke har rynket før.
 8. Nå skal du merke midten av basen og punktene som er midt mellom midten og kantene, slik at du deler bredden av bunnen i fire like lange deler. Merkt midten og midtmellom midten og kanten på øverste kanten av volangen, der rynketrådene sitter.

Sammensying:

 1. Start med den nederste volangen. Legg basen med retten opp. Legg volangen oppå med retten ned. Da ligger de rette mot rette. Trekk i rynketrådene så det passer sammen, og pass på at kvarteringsmerkene stemmer. Nål sammen med mange nåler fra volangsiden.
 2. Sy fast mellom rynketrådene. Den rynketete biten skal ligge opp mens du syr.
 3. Kast over (siksakk) sammensyingssømmen.

Fra retten ser det fint ut nå:

(Denne teknikken kan du også bruke hvis du vil sy en volang nederst på et rett skjørt.)

De neste radene syr man på en litt annen måte:

  1. For å sy på «andre rad»: Volangen er kantet og rynketrådene er sydd på forhånd. Midten og kvartene er markert. Den nye volangen skal overlappe (ca 3 cm), som en taksten.Her har vi brukt en rest av en gardin, og den er kantet og rynket på forhånd.Marker med knappenåler eller ved å tegne med sykritt hvor volangen skal komme. Følg kurven fra nederste volang.
  2. Nål fast den nest nederste volangen på retten av underlaget slik at midtmarkeringene og kvartmarkeringene stemmer. Begge stoff har retten opp. Sy på fra retten.
  3. Gjenta med 3. volang til du har fått det slik du vil, men pass på, det skal være igjen 5-10 cm til toppen. Volangene «smiler» lite eller mye avhengig av fasongen på underlaget.I eksempelet brukte vi 4 volanger fordi restestoffet var litt snaut, men pga. tiden det tar anbefaler vi at man bare bruker 3 volanger. Eventuelt kan man fortsette hjemme. Nå kan du sjekke at lengden på køen ble slik som du ville.
  4. Brett den øverste kanten 2 cm mot vrangen og 2 cm igjen slik at du får en løpegang øverst, en tunnell. Nål og sy fast. Press den øverste kanten.

Ferdigstilling:

Tre i et bånd (flatt bånd, gjerne bendelbånd) i løpegangen ved hjelp av en stoppenål.

Nå kan du knyte køen rundt livet utenpå det skjørtet du vil, og dandere den fint.

Skrevet av Anne Innes

29.01.2012