Kjortel/kofte med variasjoner

Hva slags kostyme er dette?

Kostymet har følgende elementer/variasjoner du kan lage:
Lang kofte, kort kofte, lang kofte med kile bak, kofte med hempelukking, trollmannskjortel.

Hva finner du på denne siden?

Her finner du en oversikt over hva du trenger for å lage dette kostymet med sine variasjonsmuligheter, og en trinn for trinn-beskrivelse av hvordan du går frem. I tillegg vil du finne særskilte vaskeråd for dette kostymet, og endel ekstraopplysninger til slutt.

Nødvendige forkunnskaper

For å sy dette kostymet trenger du ingen forkunnskaper i søm. Les gjennom hele syveiledningen før du begynner. Les også vår generelle introduksjon til sying og teknikker du vil støte på.

Kofte med variasjoner

Dette trenger du:

 • Stoff:
  Hvis stoffet har bredde på 150cm: *1,5m*
  Hvis stoffet har bredde på 110cm: *3m*
  (Dersom du ønsker fotsidt kostyme og er lenger enn 150 cm fra skuldre til føttene eller du har omkrets på mer enn 150 cm på det bredeste stede på overkroppen – inkludert hoftene, vil du trenge mer stoff)
 • Fór – hvis du ønsker å fore kostymet trenger du tilsvarende mengde fór-stoff som hovedstoffet. Dette kan være i samme farve som hovedstoffet eller i kontrast etter hva du foretrekker.
 • Ca 4-7 meter kantebånd. Matchende eller kontrast farge etter smak. (mengden kommer ann på om du kun ønsker i halsåpningen og rundt erme, eller om du også onsker kantebånd i splitten foran og bak)
 • Mønster får du låne under workshopen

 

Stofftype:
Egnet stoff: Stoffet bør ha litt tyngde slik at det faller fint men det meste kan brukes; sateng, fløyel, litt tykke bomullsstoffer, ullstoffer, etc
Uegnet stoff: Strikket/stretchstoff. Veldig tynt stoff.

Forberedelser: Innkjøp av stoff: Se over. Noter deg vaskeråd for stoffet. Hvis du ønsker å ha mulighet til å vaske drakten senere, vask (i den temperaturen du vil bruke senere) og stryk stoffet på forhånd. NB: Ikke alle stoffer vasker godt, og da er det best å la være. Sjekk dette i butikken.

 

Framgangsmåte:

Finn størrelsen Koften skal kunne trekkes over hodet, så du må finne omkretsen din på det stedet du er bredest (skuldre, brystkasse, midje eller hofter) og sørge for at omkretsen på mønsteret ikke er mindre enn dette. Deretter bør du måle lengden fra skulderen din og så langt ned du ønsker koften skal gå.

Tilskjæring Hovedstoffet: Brett stoffet dobbelt, rett mot rett og legg mønsteret på. Fest med knappenåler. Klipp rundt mønsteret. Du har nå to speilvente biter, høyre og venstre siden på koften For fóret: Legg rett mot rett (hvis det ikke er noen forskjell i stoffet, er det bare å bestemme hvilken side som er den rette, andre stoffer har en åpenbar rett og vrang side.) Gjenta prosessen ovenfor.

Sammensying

 1. La de to sidene ligge rett mot rett. Hvis du skal fore plagget, start prosessen med fórstoffet. Hvis ikke, begynn rett på hovedstoffe.
 2. Fest med knappenåler ned foran og bak. Hvis du skal ha splitt foran og bak så er dette et godt tidspunkt å prøve ut hvor splitten bør gå. Fest skuldersømmen og trekk plagget (forsiktig) ned over deg. Foran så skal splitten gå litt under beltet, bak så skal splitten gå fra det ytterste punktet bak.
 3. Sy sammen sidesømmene ned til splitten foran og bak.
 4. Press sømmene med strykejern.
 5. Fest skuldersømmen og sy dem fast, press med strykejern.
 6. Gjør det samme for hovedstoffet, bortsett fra at du nå bruker foret som en mal på hvor splitten skal gå. Det er viktigere at ytterstoffet og foret passer overens enn akkuratt hvor splitten går.
 7. Ytterstoffet er nå vrangt, dvs at det har den rette siden inn. Foret vrenger du slik at den rette siden nå er ut (og sømmene er på innsiden).
 8. Trekk foret inn i ytterstoffet slik at det matcher overalt. Fest nedover fra splitten foran rundt og opp til splitten bak på høyre eller venstre side. Sy fast foret til ytterstoffet rundt der du har festet.
 9. Gjenta prosessen med den andre siden.
 10. Vreng stoffet ved å trekke ytterstoffet ut gjennom halsåpningen og trekke det ned igjen over foret. Nå er rett side ut på ytterstoffet og rett side inn på foret.
 11. Finn frem kantebånd og fest rundt armåpninger og halsåpning, eventuelt langs splittene. Pass på at for og ytterstoffet matcher hverandre – det kan være til hjelp å feste sammen ytterstoffet og foret med noen knappenåler godt innenfor der sømmen skal være mens du arbeider slik at det ikke glir mens du arbeider.
 12. Sy fast kantebåndet og presto, finale! Du er ferdig!

 

Ekstra opplysninger

Passende tilbehør
En enkel skjorte og bukse fungerer veldig fint under dette kostymet. Det gjør seg også godt med et belte i livet.

Variasjoner

Kort kofte
Til denne varianten trenger du mindre stoff: Hvis stoffet har bredde på 150cm: ca 1m (eller så lang som du ønsker koften skal være) Hvis stoffet har bredde på 110cm: 1,5m Samme målene gjelder for eventuelt fór. Fremgangsmåten er den samme som over.
Kofte med kile bak
Til denne varianten trenger du 0,5-1m ekstra stoff (og eventuelt fór) alt ettersom hvor bred kile du ønsker å ha. (Du trenger bare 4 m kantebånd).
Fremgangsmåte: Som vanlig lang kofte, men når dy syr sammen ryggsømmen, syr du den ned til omtrent belte-høyde og så syr du i kilen. (se: http://url.uio.no/kompendier/kostymekompendium.html#sytips) Deretter fortsetter du som vanlig.
Kofte med hempe-lukking
Til denne varianten trenger du hemper til å lukke koften foran, mellom 1-4 par. Denne varianten passer best med kile bak, så du må beregne 0,5-1 m ekstra stoff (og eventuelt fór) Dersom du ønsker å pynte med kantebånd vil du trenge ca 5-6m
Fremgangsmåte: Som vanlig lang kofte, men i stede for å sy sammen koften syr du den som om splitten skulle gått helt opp til halsåpningen. Til slutt syr du på hempene.
Trollmannskjortel
Til denne varianten trenger du mer stoff: hvis stoff bredden er 150cm : 3m hvis bredden er 110cm: 4,5m Du trenger tilsvarende i fór-stoff hvis du ønsker å fore kostymet, men du trenger bare 2-4 m kantebånd (kommer ann på om du ønsker kantebånd på ermene i tillegg til i halsåpningen)
Fremgangsmåte: Som kofte med kile bak, men i tillegg syr du i kile foran og ermer. (se: URLs sytips)

 

Skrevet av Hilde Titlestad
Bilder og tegninger: Hilde Titlestad
01.12.2005 2005