Peplos – Superenkel kjole fra antikken

Hva slags kostyme er dette?

Dette kostymet er en superenkel kjole i antikk/jernalderstil. Kjolen sys av bare 1 stoffbit, så det går kjemperaskt. Kjolen er enkel, men du kan bruke mange forskjellige stoffer. Du kan bære kjolen alene, eller ha en underkjole/serk under.

Hva finner du på denne siden?

Her finner du en oversikt over hva du trenger for å lage dette kostymet med sine variasjonsmuligheter, og en trinn for trinn-beskrivelse av hvordan du går frem.
Stoff og materiale må du selv skaffe på forhånd, hvis ikke annet er oppgitt.

Nødvendige forkunnskaper

For å sy dette kostymet trenger du ingen forkunnskaper i søm. Les gjennom hele syveiledningen før du begynner. Les også vår generelle introduksjon til sying og teknikker du vil støte på.

Antikk kjole

Dette trenger du:

  • Stoff, ca 2m x 1,5m.
  • En snor som kan knytes under bysten (1,5-2m)
  • Eventuelt to nåler eller noen knapper

Du trenger en stoffbit som går rundt deg selv med gå-vidde (ca 2m), og som går omtrent fra skuldrene til føttene. Det er enklest og raskest å sy kjolen av bare 1 bit, men du kan godt sy den av flere hvis det passer best slik utfra din høyde, vidde og stoffets egenskaper.
Stofftype:
Egner seg godt til: Vevde stoffer som draperer seg fint uten å krølle for mye. Naturmaterialer (tynn ull, bomull, lin) og naturfarger. Ensfarget stoff er et sikkert valg.
Egner seg dårlig til: Stretch-stoffer og strikkete stoffer er uaktuelt.
Forberedelser: Innkjøp av stoff: Se over. Noter deg vaskeråd for stoffet. Hvis du ønsker å ha mulighet til å vaske drakten senere, vask (i den temperaturen du vil bruke senere) og stryk stoffet på forhånd. NB: Ikke alle stoffer vasker godt, og da er det best å la være. Sjekk dette i butikken.

Framgangsmåte:

Tilskjæring:

Det finnes ikke mønster til dette kostymet. Det sys etter mål og utfra stoffets dimensjoner.

  1. Ta et stoff som er ca 2 m den ene veien og 1,3-1,5 m den andre veien. La gjerne jarekantene sitte på.

Sammensying:

  1. Sy sammen kortendene på stoffet ditt med en rett søm. Du må siksakke kantene hvis de frynser, eller lage fransk søm. Nå har du et «rør».

Ferdigstilling:

  1. Fald toppen av kjolen hvis ikke kanten er pen i seg selv.
  2. Nå trenger du en lukkemekanisme på hver skulder. Bruk nåler, eller sy sammen. Da får du et hull til hodet og et hull til hver arm. Prøv deg frem med sikkerhetsnåler til det blir passe.
  3. Knyt en snor under bysten. Nå ser du hvor lang kjolen skal være.
  4. Fald kjolen nederst slik at den blir passe lang.

Skrevet av Anne Innes
Bilder og tegninger: Anne Innes/URL
5. januar 2006