Posebukse

Hva slags kostyme er dette?

Dette er en posebukse. Kostymet egner seg til fantasy og magedans. Det passer like bra til menn som kvinner. Kostymet har følgende elementer/variasjoner du kan lage: Du kan sy buksen med eller uten linning i livet. Du kan ha knytebånd eller strikk i livet og om anklene.
  

Hva finner du på denne siden?

Her finner du en oversikt over hva du trenger for å lage dette kostymet med sine variasjonsmuligheter, og en trinn for trinn-beskrivelse av hvordan du går frem.
Stoff og materiale må du selv skaffe på forhånd, hvis ikke annet er oppgitt.

Nødvendige forkunnskaper

For å sy dette kostymet trenger du ingen forkunnskaper i søm. Les gjennom hele syveiledningen før du begynner. Les også vår generelle introduksjon til sying og teknikker du vil støte på.

Posebukse

Dette trenger du:

 • Stoff: For å lage en posebukse trenger du ca 2,5 meter stoff som er rundt 1 meter bredt (mer stoff hvis du har lange ben). Hvis du kjøper et stoff med mønster, må du beregne en mønsterhøyde ekstra for å få mønsteret likt på begge ben
 • Du trenger en ca 2-3 cm bred strikk, nok til både toppen av buksen og rundt anklene, avhenger av hva du måler der buksen skal sitte.
 • Hvis du heller vil ha knyting, trenger du et flatt bånd (bendelbånd) som er så langt at du kan knyte det.
 • Hvis du også ønsker å lage en matchende tyrkisk vest eller Aladdinvest av samme stoffet, må du kjøpe inn nok til dette også.

Stofftype:
Egner seg godt til: Halvtykke litt myke stoffer uten stretch som draperer seg fint og ikke krøller, f.eks. vanlig bomull eller crepesateng.
Egner seg dårlig til: Tykke, stive stoffer og veldig tynne stoffer. Stretchstoffer. Stormønstrete stoffer. Stoffer med asymmetriske mønster. Forberedelser: Innkjøp av stoff: Se over. Noter deg vaskeråd for stoffet. Hvis du ønsker å ha mulighet til å vaske buksen senere, vask (i den temperaturen du vil bruke senere) og stryk stoffet på forhånd. NB: Ikke alle stoffer vasker godt, og da er det best å la være. Sjekk dette i butikken.

Framgangsmåte:

Størrelse

Det mest kritiske er hvor lange ben du har. Ta hensyn til hvor livet på buksen skal være (i midjen eller på hoften). Mål fra dette punktet og til gulvet, og legg til 20 cm. Jo lenger og videre bukseben, jo mer poser buksen seg.

Tilskjæring:

Buksen består av to deler. Du har fått hjelp til å måle og fastsette benlengden. Hvis du har et mønstret stoff eller andre problemstillinger, be om hjelp nå.

 1. Klipp ut to rektangler som er så brede som du vil at buksebenet skal være eller så bredt som stoffet ditt tillater, og så høye som lengden fra linningen til gulvet + 20 cm.. Ikke vær redd for å ha skikkelig brede bukseben.
 2. Fest de to firkantene sammen slik at de ligger med rettsiden mot hverandre Pass på at stoffet peker samme vei på begge bitene, og merk det hva som skal være øverst på buksen.
 3. Klipp nå ut de to buene, en foran og en bak. Buen bak kan godt være dypere enn buen foran, for å få god plass til rumpen. Det er viktig at sidekantene opp til der buene starter er like lange, for dette blir beninnersømmene.

Sammensying:

Det blir 3 sammensyingssømmer. Disse kantene må siksakkes, eller du kan sy fransksøm. Bruk eventuelt overlocksymakin.

 1. Nål og sy sammen hvert bukseben. Pass nøye på at du får to speilvendte ben.
 2. Nål og sy sammen buksen i skrittet. Pass nøye på at du ikke får det ene benet på vrangen.

Tilprøving:

Prøv nå posebuksen for å sjekke høyden i livet og benlengden. Be gjerne om hjelp.

Ferdigstilling:

Du skal nå sette i strikk om anklene og i linningen

 1. Brett to ganger slik at får en løpegang rundt hvert ben. Løpegangen skal være så bred at den akkurat passer til bredden på strikken din. fest med knappenåler.
 2. Sy rundt løpegangen med rettsøm, men ikke sy de siste 4 cm.
 3. Finn ut hvor lang strikk du trenger for å få buksen over foten. Du skal ha 4 cm overlapp.
 4. Bruk en kiltnål e.l. til å tre i strikkene i løpegangene.
 5. Nål igjen strikken. Pass på at den ikke vris. Sy igjen med sikksakksøm over det hele, mange ganger frem og tilbake.
 6. Nål og sy igjen den lille åpningen. Pass på at du ikke syr i strikken.
 7. Gjør det samme i linningen. Eventuelt bruk et bånd heller enn strikken, isåfall syr du ikke igjen den lille åpningen.

Tilbehør

Kompletter gjerne antrekket med en matchende vest. Det er også stilig med et skjørt over posebuksen

Skrevet av Anne Innes
Bilder: AI
05.06.2011