Romvesenkostymer

Hva slags kostyme er dette?

Vi tilbyr mønster til en morsom og enkel romvesendrakt. Drakten er helt enkel i snitt og rask å sy. Man kan bruke drakten som den er med f.eks. en snodig hårfrisyre og ansiksmaling, og det finnes også en hette til drakten, som man hvis man vil kan sy om man får tid. Dette kostymet ble introdusert i forbindelse med en festival med Star Trek-tema.

Hva finner du på denne siden?

Her finner du en oversikt over hva du trenger for å lage dette kostymet med sine variasjonsmuligheter, og en trinn for trinn-beskrivelse av hvordan du går frem.
Stoff og materiale må du skaffe på forhånd, hvis ikke annet er oppgitt.
I tillegg vil du finne kostymeforslag som vi ikke tilbyr på kostymeworkshopen, men som du kan lage hjemme.

Nødvendige forkunnskaper

For å sy dette kostymet trenger du ingen forkunnskaper i søm. Les gjennom hele syveiledningen før du begynner. Les også vår generelle introduksjon til sying og teknikker du vil støte på.

Morsom romvesendrakt

Dette trenger du:

 • 5 m av minst 90 cm bredt stoff til selve drakten.
 • Ca 55 cm borrelås
 • Strikk (3m) om ben og ermer om du vil
 • 0,5 meter ekstra hvis du vil lage hette

Bredt stoff gir mer ekstrabiter å lage stæsj av, ved smalt stoff, må du kjøpe lenger, avhengig av hva du vil lage ved siden av selve drakten.

(kommentarer til stoff og tilbehør)
Stofftype:
Egner seg godt til: Fuskepels i diverse farger. Metalliske stoffer. Psykedeliske stoffer. Billig stoff.
Egner seg dårlig til: Brokader, stoffer med store, repeterende mønstre.
Forberedelser: Innkjøp av stoff: Se over. Noter deg vaskeråd for stoffet. Hvis du ønsker å ha mulighet til å vaske drakten senere, vask (i den temperaturen du vil bruke senere) og stryk stoffet på forhånd. NB: Ikke alle stoffer vasker godt, og da er det best å la være. Sjekk dette i butikken.

Framgangsmåte:

Tilskjæring:

Her er det veldig viktig å ta hensyn til trådretning og hvilken vei eventuell pels skal peke.

 • Klipp av 2,5 m av stoffet ditt. Legg dette rette mot rette (pass på trådretning) med resten av stoffet.

  Hvis stoffet ikke har noen spesiell opp og ned, kan du bare brette.
 • Fest mønsterdelene på stoffet med nåler.
 • Tegn/klipp opp alle tilpasningsmerkene og symboler for foran og bak.
 • Mønsteret inkluderer 1,5 cm sømmon.
 • Be en kostymeworkshophjelper kontrollere at du har gjort det riktig.
 • Klipp nå ut gjennom begge lagene. Da får du fire biter, to og to er speilvendt: Høyre side, venstre side, høyre erme og venste erme.
 • Du bør siksakke nå, så det ikke rakner opp.

Sammensying:

Alle sammensyingssømmer sys med rettsøm på maskin

 • Sy sømmene i ermene.
 • Sy ermene fast til drakten. Merkene hjelper deg å få riktig erme på riktig side. Se beskrivelse i kompendiet.
 • Sy innersømmene i bena.
 • Sy ryggsømmen og opp på forsiden til merket.

– nå er drakten hel.

Ferdigstilling:

 • Kant halsen, tilpass og kant ermene og bena. Du kan lage en løpegang med strikk om du vil. (Det er beregnet for dette i mønsteret).
 • Sy på borrelås.

Eventuelt:

Sprit opp drakten:

 • Ta et morsomt belte på, ha en bisarr kappe.
 • Tilbehør: Strålepistol selvfølgelig!

Hette/hodepynt:

I tillegg til hovedkostymet, finnes også følgende andre draktelementer du kan lage: Mønsteret inkluderer bl.a. en hette. Den består av to deler. Spør en hjelper om du vil vite mer om denne.

Framgangsmåte for hette/hodepynt:

 • Tegn opp og klipp ut delene etter mønsteret. Pass på trådretningen.
 • Du kan bruke ørene som følger med mønsteret eller finne på noe gøy selv.
 • Sy sammen hetten og kant den.
 • Sett på festemekanismen.

Under har vi tatt med noen eksempler på alienraser man relativt lett kan kle seg ut som. Disse forslagene til romvesenkostymer er vesentlig basert på aliens fra Star Trek-serien, siden det er den som er gjennomgangstema ved denne kongressen. I Star Trek er svært mange aliens ganske menneskeaktige.

Utvalget under er hovedsakelig hentet fra nettstedet Star Trek Aliens ( http://cage.p.tripod.com/ ) som har en glimrende oversikt over de aller fleste vesnene som har forekommet i Star Trek universet. Det anbefales å ta en titt på dette utmerkede nettstedet for flere ideer.

Acamarian; A humanoid race from Acamar III. Mostly like Terrans except their blood is a unique iron/copper composite.

Disse vesenene ser ut som mennesker, og har en bred hvit stripe i håret fra over pannen til bakpå hodet. De har på seg brune høyhalsete gensere og et bandolær med metallstash. Ikke alt for uoverkommelig med andre ord.

Argelian; A race of humanoids from the strategically important world of Argelius II. A culture devoted to peace and pleasure. Almost identical to Terrans. The resorts of Argelius are known for their warm hospitality, good food, and virtually nonexistent crime rate.

Disse ser også ut som mennesker, rent bortsett fra at de har grønn hud. Kan være aktuell for den som har lyst til å kjøre haremslooken:)

Cheronian; Long lived extinct humanoid race from the planet Cheron. Often confused with Charion (The outer moon of Sol IX, site of the last battle of the Romulan War) , Cheron was home to a largely humanoid race that had one significant difference from other humanoid races. Around half the population had skin that was black on the right and white on the left. The other half had the opposite configuration. One side pursued racist policies and enslavement of the other, eventually the civilization destroyed itself in racial wars. A small number of survivors of both races escaped from the planet in their few interstellar craft, they are locked in a perpetual chase to enforce their racist laws

Farg den ene siden av ansiktet svart og den andre hvit.

Capellan; Primitive humanoids from Capella IV, A world relatively close to Earth and core worlds of the Federation. It’s technology is approximate to the Terran dark ages, their society is somewhat more advanced and was decided to contact them despite some idiosyncrasies in 2266. After Federation operatives aided the heir to the Capellan Teer, a long-standing treaty was signed. Capellan society values combat above love and sees no value in medicine, to them the weak should die.

Dette er muligens noe for den som har et generisk middelalderkostyme de ønsker å benytte, med litt omgjøringer skulle man med letthet passe inn.

Prytt; One of two nation-states that control planet Kesprytt III. The Prytt comprised one-quarter of the population of the planet. During a Federation investigation of the planet in 2370, Enterprise-D personnel reported the Prytt to be reclusive almost to the point of xenophobia. The Prytt did not even possess a communication network capable of contacting anyone outside their territory.

Denne er heller ikke alt for vanskelig, hvis man kan lage en tettsittende svart hette.

Vulcan; Humanoid species native to planet Vulcan. Vulcans were once a passionate, violent people whose civilization was torn by terrible wars. The ancient philosopher Surak, revered as the father of Vulcan civilization, led his people some two thousand years ago to reject their emotions in favor of a philosophy that embraced pure logic. This remarkable renaissance became known as the Time of Awakening. Vulcan society is now based entirely on logic, and any trappings of emotion are considered to be socially unacceptable.

Dette kostymet er litt mer komplisert. I tillegg til sminke trenger man spisse ører, som enten kan kjøpes eller lages med latex. Det vil være en øreworkshop under ShaodwCon 9.

Andre tips; De som er presentert over er bare noen av de ekstremt mange forskjellige typer aliens som finnes i Star Trek. De som er tatt med her er også noen av de letteste å lage kostyme til, i og med at man stort sett bare trenger å sy noen klær. Det er en noe større utfordring hvis man vil lage et kostyme som ser mindre menneskeaktig ut. Her er noen råd om hvordan man kan klare det. Det anbefales å prate med representantene for Shadowcon som har ansvaret for workshop’en.

En enkel måte man kan få et kult alienkostyme på er rett og slett å sy seg seg en drakt som dekker hele kroppen i et eller annet space’a stoff. Dette kan være i kunstig pels-stoff, eller et eller annet syntetisk (eks. sølv eller gullfarget). Se kostymet øverst, som tilbys under kostymeworkshopen.

For ekstra effekt kan man legge inn store puter f.eks. på rygg eller mage.

Masker:

En av de grunnleggende utfordringene for å lage noe som ser litt mer alien ut er maske. Det er flere forskjellige måter å gå fram på:

Latex

Tradisjonelt er latex et veldig populært verktøy for maskelaging og «proteser», men det kreves litt peiling å bruke dette.

Det er dessuten mulig å kjøpe masker f.eks. på Avalon (lite utvalg) eller på Standard (større utvalg), men dette koster fort noen hundre kroner.

Gips

Å lage en gipsmaske er veldig lett. Kjøp noen ruller med gipsbandasje på apoteket. Bløt disse i vann (se på pakken for instrukser), og legg dem over ansiktet (husk hull til øyne, nese og munn). Før dette gjøres kan det være lurt å smøre inn huden med vaselin eller liknende (masken kommer lettere av da) og dekke til evt. skjegg. Når masken har tørket kan den fjernes og man kan bruke den som utgangspunkt for ymse dekorasjoner laget ved hjelp av f.eks. ståltråd og mer gips.

Annet

Sykkelhjelm, med hjelmkuppelen foran ansiktet og forskjellige dekorasjoner på denne. Ellers er det utrolig hva man kan få til med noen bøyde ståltrådkleshengere.

Øyne

For å få glødende øyne til kostymet sitt kan man enten benytte diode-lys (hør med Anette Lauen Borg på kostymeworkshopen) eller skaffe seg noen knekklys (tilgjengelig hos Clas Ohlson).

 


Skrevet av Anne Innes (første del) og Even Gillebo (andre del).
Bilder og tegninger: Anne Innes (første del) og fra websiden http://cage.p.tripod.com (andre del).