Sykompendium

REDIGERT AV ANNE INNES
 

Innledning

Velkommen til kostymesømmens verden!
Dette kompendiet er ment som en liten innføring i sykunstens mysterier for deg som har liten eller ingen erfaring med søm fra før. Det er forsøkt å gi forklaringer på begreper du vil støte på når du syr.

Deler av dette kompendiet er hentet fra Universitetets rollespillforening, levendes kostymekompendium av Anne Innes.

Forberedelser

 • HVA TRENGS AV UTSTYR?Det vil finnes nødvendig utstyr og tråd i visse farger på workshopen, så i utgangspunktet trenger du ikke ha med mer en stoffet ditt og eventuell pynt, men det er fint om folk har med utstyr selv også.
  Det aller viktigste å ha i syskrinet sitt er en god stoffsaks. Bruk aldri stoffsaksen din til noe annet enn stoff. Ellers trenger man: Målebånd, knappenåler, litt forskjellige synåler til eventuell håndsøm, og noen blyanter (spesielle sy-blyanter eller vanlige fargeblyanter) eller sykritt til å tegne på stoffet med. I tillegg må man selvfølgelig ha sytråd i den riktige fargen.
 • FØR DU KJØPER STOFFHva slags stoff du skal kjøpe avhenger av: Hva du skal lage, hvor stor du er og hvor mye penger du har. Tips om stoff finnes i syveiledningen til hvert enkelt kostyme.
 • I STOFFBUTIKKENLes merkingen på stoffrullene, der står pris, hva stoffet er laget av og vasketemperatur. Ikke vær redd for å spørre betjeningen om råd og hjelp.
  Vanligvis selges stoff med ca 150 cm bredde, men noen ganger smalere, så pass på. Husk at stoff krymper i vask, så det er lurt å kjøpe 10% ekstra i lengden i forhold til hva du har beregnet. Hvis du har et mønstrete stoff, må du også ta hensyn til at du må kjøpe mer for at det skal bli pent.
 • FØR DU KLIPPERVask og stryk stoffet om du har mulighet til det. Det vil være veldig ergelig om du vasker den nye kjolen din og den plutselig passer til lillesøsteren din, ikke sant? Spør i butikken hvordan det vaskes. Hvis du ikke husker det kan du se på vaskeråd nedenfor.Legg stoffet ut på et stort bord eller på et rent gulv. Bruk mønster og blyant til å tegne opp mønsteret på vrangen av stoffet. (Hvis stoffet ser og kjennes likt ut på begge sider, blir vrangen automatisk den siden du tegnet på). Pass på at alle bitene kommer med. Pass nøye på at bitene ligger riktig i forhold til trådretningen. Noen mønsterdeler er beregnet til å tegnes på brettet stoff, så pass på!

  La en av de «gode hjelperne» kontrollere at du har tegnet alle bitene riktig før du klipper.

 • OM STELL AV STOFF OG KLÆRKostymene dine varer lenge og holder seg i god stand hvis du tar godt vare på dem. La aldri fuktig tøy eller skinn ligge i en pose og råtne, heng det til tørk med en gang!
  Ullklær:
  Vaskes i Milo eller et annet spesialvaskemiddel for ull, ALDRI med Biotex.
  Du kan vaske i maskin i ullvugge, eller for hånd. Vasker du for hånd bør du gi plaggene en kort sentrifugering før du henger dem til tørk. Impregnerte plagg, typisk en kappe, bør ikke vaskes, for da forsvinner impregneringen. Luft dem bare godt. Hvis du vil vaske det, må du impregnere på nytt.
  Når tøyet er tørt henger du det pent opp eller bretter det pent, og legger det i klesskapet.
  Lin- og bomullsklær:
  Vaskes stort sett på 60 grader i maskinen, noen ganger 40 hvis det har farge. Bruk vanlig vaskemiddel eller Milo. Du kan finne at lin blir veldig krøllete i maskin, og da er nok håndvask bedre, men ikke vri det for hardt opp, heng det pent ut og la det dryppe av seg. Ubleket lin bør ikke tørke i solen. Det lønner seg å stryke linen før tøyet er helt tørt.
  Syntetiske stoffer, blandingsstoffer:
  Stort sett går dette på 40 eller 30 graders finvask. Spør i butikken når du kjøper.

Generelle syanvisninger

 • TA MÅLEksempler på mål som bestemmer størrelse:
  • Til kjole: Du må måle brystvidden for å velge hvilken størrelse du skal lage. Hvis du har veldig brede skuldre i forhold til byste, gå opp et nummer.
  • Til kappe: Du må bestemme hvor lang kappen din skal bli (radien)
 • MØNSTERDet foreligger mønster i flere størrelser til de fleste kostymene på våre websider. Enkelte kostymer konstrueres geometrisk der og da, for eksempel halvsirkelkappe.
 • SYTIPS OG FORKLARINGERIkke sy deg i fingeren med symaskinen, det er så ekkelt når nålen sitter igjen inni fingeren. Hvis du først skal sy deg i fingeren, bør du kle på deg først. (Red.)Det er lurt å bruke mange knappenåler når du skal sy sammen to stykker. Da unngår du at sømmen forskyver seg så mye.

   

  Noen liker å sette knappenålene på tvers:
  Da skal de peke mot venstre/innover på stoffet
  Noen liker å sette knappenålene på langs:
  Da skal de peke fra deg/mot høyre langs kanten av stoffet

  Du bør uansett ta ut knappenålene fortløpende, slik at du ikke syr på dem med nålen, da kan den nemlig knekke.

  Det kan ofte være lurt å øve seg litt før man syr. Du kan øve med et utslitt laken eller noe billig stoff du finner i en butikk. Du bør også prøve ut symaskinen med å sy en prøvesøm i en liten bit av stoffet ditt. En stinglengde på ca 2,5-3 er fin til sammensying med rettsøm, men det avhenger av maskinen. (Blir sømmen stygg må du lese bruksanvisningen til symaskinen).

  Ordforklaringer

  Sømmon:
  Det ekstra du må legge til for å få sydd sammen plaggene.
  Sømmon kan være fra 0,5-4 cm. Stoffer som rakner trenger mer sømmon enn de som ikke gjør det. (Man kan siksakke).
  Trådretning:
  Hvilken retning som er «opp» på stoffet. Noen ganger er stoffet likt opp og ned, som f.eks. ull og lin, noen ganger er det veldig forskjellig, som i fløyel. I praksis er ull og bomull ganske likt i alle fire veier. De fleste plagg skjæres parallellt eller normalt på trådretningen.
  Fald:
  Å falde er det samme som å legge opp, nederst på et plagg eller nederst på et erme.

  Forskjellige sømmer nevnt i sybeskrivelsene

  Rettsøm:
  Den vanlige sømmen på en symaskin, rett frem. Husk å feste tråden ved å sy litt frem og tilbake i enden av hver søm.
  Sikksakk:
  Sikksakking gjøres helt i kanten på stoffet, for at det ikke skal rakne. Du trenger ikke feste. Hvis stoffet ditt rakner fælt, må du sikksakke med en gang du har klippet til delene. Kaste over = sikksakke.

   

  Forskjellige håndsømmer

  Attersting:
  Håndsøm som brukes til sammensying av to stykker.
  Faldesting:
  Håndsøm som brukes når man har en «lukket»/dobbel fald, man bretter stoffet to ganger. Faldesting ser omtrent sånn ut:
  / / / /.

  Kryssting
  Håndsøm som brukes til å «usynlig» falde stoffer som ikke rakner.

   

  Hvordan lage halsåpning

  Hvordan sy i et erme

  1. Sy ermet sammen fra vrangen. Ikke fald nederst med en gang, det gjør du når du ser hvor langt ermet skal bli.
  1. Retten på ermet skal være ut. Merk av toppen på ermet med en knappenål.
  1. Plagget skal ha vrangen ut. Legg ermet inni plagget slik at knappenålen passer med skuldersømmen. Rettsidene ligger nå mot hverandre. Ermet skal ligge helt kant-i-kant.
  1. Nål ermet godt fast.
   Start nederst under armen og sy rundt ermet.

10 bud

 1. Du skal vaske og stryke lin og bomull før du klipper.
 2. Du skal ikke klippe papir med sysaksen.
 3. Du skal tegne opp alle bitene før du klipper.
 4. Du skal ikke vaske ull i BioTex, men i Milo eller Woolite.
 5. Du skal bruke mange knappenåler.
 6. Du skal kjøpe nok stoff.
 7. Du skal passe på trådretningen og klippe rett.
 8. Du skal kante.
 9. Du skal vaske eller lufte tøyet etter bruk.
 10. Du skal ikke begjære din nestes struthette.

Om kompendiet

  • Kompendiet bygger på URLs kostymekompendium av Anne Innes.
  • Du må ikke legge kopier på din egen web-side, men peke hit.
  • Du har lov til å skrive ut og kopiere kompendiet i sin helhet med tilhørende tegninger til eget bruk. Du har ikke lov til å videreselge kompendiet. Hvis du gir kompendiet eller deler av det videre i elektronisk form eller på papir må det klart fremgå hvem som har laget det.