Tips for mekking av tilbehør

Den gale eksentriske forskers lille mekkeguide

Hva finner du på denne siden?

Dette er en side med tips om hvordan man kan lage ulike typer tilbehør til et kostyme. Hovedvekten er på steampunk-stilen, men man kan fint lage smykker og dingser til andre typer kostymer ut fra tipsene!

Treverk

Tre er et fint materiale som aldri går helt av moten. Det kan lett formes, er ikke altfor dyrt og kan males, beises og lakkeres etter smak.

Utstyr

I tillegg til treverket, trenger man gjerne sag, hammer og skrutrekker. Spiker eller skruer må til. Målestokk, vater og en god plan før man setter i gang er et must. I tillegg en type overflatebehandling (lakk, slipemaskin, osv) og hva man måtte ønske av ornamenter og pynt.

Framgangsmåte

Finn først ut hva du vil lage, og tegn en skisse. Tenk gjennom dimensjonene og sett mål på skissen. Gratulerer, du har en plan! Herfra er det lurt å tenke gjennom hva du trenger av materialer og verktøy. Vil du bruke en bestemt type treverk? Skal det beises, males eller lakkeres? Dersom du ikke har en elektrisk sag og ikke stoler på at du vil sage rett med en vanlig sag, kan du ofte be de ansatte i trelasthandlen om å skjære opp for deg. Handletur!


En meget enkel planskisse.
Start med å skjære opp materialene i biter som tilsvarer de i skissen din. Bruk gjerne skruer når du setter sammen bitene, spiker har en tendens til å jobbe seg ut igjen over tid. Hvis man vil være ekstra sikker på at bitene henger sammen, kan man bruke trelim i tillegg.


I tvinge for at trelimet skal tørke rett. Lim og skruer i kombinasjon.
Det er lurt å pusse ned ujevnheter og eventuelle limrester før man begynner å overflatebehandle. Deretter kan man trekke over med en fuktig klut for å fjerne fint trestøv. La tørke før du starter overflatebehandling. Beis kan gi en «antikk» følelse, lakk gir en pen finish (også oppå beis), maling gir deg hvilken farge du vil. NB! Les instruksene nøye så du får med deg hvor lenge du må vente før du legger på neste strøk! Du trenger alltid å legge på flere strøk enn du tror…


Påføring av antikkbeis.
Enhver kreasjon må så klart pyntes opp litt! Hva med pene metallbeslag, hengsler og låser? Eventuelt kan man bruke maling, svamp og en mal for å legge på et pent mønster. Hobbybutikker selger også tynne metallpynteting som man kan lime på. Her er det uendelige muligheter!


En hendig boks til å oppbevare sommerfuglsamlingen i!

Leverandører

 • Maxbo
 • Byggmakker
 • Jernvarehandler
 • Panduro og andre hobbybutikker (for pynt og hobbyting)
 • Hvis man ikke vil snekre, kan man få kjøpt ting i tre i en hobbybutikk og overflatebehandle og pynte som man vil!

«Vitenskapelig utstyr»: Metall, dingser og lær

Når man trenger plausibelt vitenskapelig steampunkutstyr (aka «dingser»), må man vurdere å jobbe med metall. Selv om man ikke har tilgang til en hel metallsløyd, kan man komme langt med noen interessant utseende komponenter og store mengder lim!

Utstyr

Kuttetang, metall-lim (hobbylim, superlim eller smykkelim), skarp kniv til å kutte lær. Kanskje en loddebolt og skrutrekker? Interessant utseende metallbiter, tannhjul, klokkedeler, elektronikk (kondensatorer, motstander, LED-lys og lignende, gjerne litt store og gamle), lærbiter, ledninger, små plastslanger, …

Det er lurt å ha en plan. Gjerne en plan som tar utgangspunkt i det man har og det man lett kan få tak i (se Leverandører nedenfor). Vil du feste komponenter på en boks? På en kostymebit av lær? Skal du lage noe stort med fungerende LED-lys og en liten elektromotor? Hva med å rappe innsiden av en spilledåse og sette inn i noe helt annet og mer tannhjulbehengt? Her er det uante muligheter avhengig av ambisjonsnivå og tilgang på utstyr!

Framgangsmåte

Finn fram det du har tenkt å sette sammen. Trenger du å kutte til eller overflatebehandle noe før du starter? Om mulig, sett sammen prosjektet ditt uten å lime/skru/lodde. Hvordan ser det ut? Dersom du har ambisjoner om fungerende elektronikk, er det ofte mulig å få tak i ferdige sett som man bare kan sette sammen etter bruksanvisning (se f.eks. Elfa). Husk at det du lager, gjerne skal være bærbart eller i hvert fall flyttbart, uten at det faller fra hverandre (eller av kostymet)!

Et eksempel: Lærdekket boks med komponenter på utsiden (bilder).
En liten treboks dekkes med lærbiter ved hjelp av hobbylim. Deretter limes komponentene på på utsiden av boksen. For å gi en illusjon av brukbarhet, settes en trekkopp-nøkkel på et av tannhjulene. Om ønskelig kan boksen senere rigges på innsiden slik at lysene faktisk lyser når nøkkelen dreies, og flere komponenter kan legges til for å få et mer «steampunkete» utseende.


Lærkledd boks med komponenter.

Leverandører

 • ebay: Her er det flere som selger poser med klokkekomponenter.
 • Hobbybutikker: Noen steder kan man finne steampunkinspirerte ting.
 • Clas Ohlson-kjeden
 • Elfa elektronikk har elektronikk-komponenter. Online-butikk og butikk på Sandaker i Oslo.
 • Loppemarkeder.
 • Sjekk i boden/på loftet/i kjelleren etter gammel elektronikk!
 • Smykke- og tilbehørsbutikker har tidvis interessante ting.
 • Skinn og lær kan man få tak i f.eks. hos Skinnlåven og i Lillestrøm hos Jensen Jørn Lærhandel (Nittedalsgata 33)

Vitenskapelige accessoirer

En forsker/labrotte må jo også ha accessoirer! Beskyttelsesbriller, labfrakk, forkle, håndleddsbeskyttere, hansker; listen er lang. Og alt dette trenger jo ikke å være i kjedelige farger eller mønstre! Det er utrolig hva litt pynt kan gjøre.

Utstyr

Man kan ta utgangspunkt i ferdigkjøpte ting (som skinnhansker, forkler, goggles osv) og pynte dem opp, eller man kan starte helt fra skrætsj med lærbiter, stoff osv. Uansett kan det være kjekt å ha lim, kuttetang, saks, stoffmaling, pyntebånd/blonder, sysaker, tråd og diverse pyntesaker man liker.

Framgangsmåte

Hvis man kjøper noe ferdig og modifiserer det, kan man som oftest klare seg med litt lim og noe pynt. Eventuelt kan man sy fast ting på hansker, forkler og lignende. Dersom man lager noe helt nytt kan man enten slå seg på metallsløyd (se «Vitenskapelig utstyr») eller sy.

Eksempel: Halsbeskytter/choker i lær med pynt.
Vi tar utgangspunkt i en passende størrelse skinnlapp og en bit kraftig stoff som ikke strekker seg (bomullskanvas). En pynteting (som engang var en del av en ring kjøpt i en tilbehørs-butikk) syes på. Skinnet «legges opp» som kanten på en bukse og håndsys med en skinn-nål rundt det hele. Siden det er en kvinnelig forsker som skal bruke denne halsbeskytteren, legges det på en liten blonde! Små metall-studs slås inn med hammer til slutt. Som lukkemekanisme brukes trykknapper.


Halsbeskytter med pynt.

Leverandører

 • Blåklader har mye fint! For eksempel håndverksforklær, håndverkerkilt(!), arbeidshansker og kjeledresser.
 • Labfrakker kan man få tak i gjennom FINN.
 • Forklær selges i kjøkkenbutikker, noen steder har de helt hvite, svarte eller naturfargede.
 • Skinnforklær må man nok lage selv! Eller kanskje ebay kan hjelpe?
 • Skinn og lær kan man få tak i f.eks. hos Skinnlåven og i Lillestrøm hos Jensen Jørn Lærhandel (Nittedalsgata 33)
 • Stoffer, bånd og blonder (Oslo).
 • Hobbybutikker som Panduro har stoffmaling, metallmaling og pynt.
 • Leketøysbutikker har ofte artige ting man kan bruke som utgangspunkt. Særlig de store vannpistolene i kombinasjon med metallisk spraylakk…
 • Labutstyr finnes også i denne og denne webbutikken, men vær obs på at de i utgangspunktet selger til laboratorier!
 • Hjelmer og goggles! Man kan også finne mye slikt på ebay, og pynte dem opp med lær og dingser.

Smykker

Prikken over i’en! Et steampunksmykke trenger ikke være feminint eller upraktisk hvis man ikke vil. Et kjede med forstørrelsesglass-anheng, et pent lommeur, et lærarmbånd, tannhjulinspirerte knapper, en choker med masse blonder og kaméer, kondensatorøredobber… Igjen er det bare fantasien som setter grenser for hva som kan være et smykke.

Utstyr

Praktisk verktøy er en kuttetang, en flat-tang, og kanskje en rund-tang. Ellers kan man boltre seg med kjeder, metallringer, perler, metallpynt, blonder, lær, studs, anheng, tannhjul, elektronikk-komponenter, artige små verktøy-anheng og mye mer.

Framgangsmåte

Det enkleste er å kjøpe et smykke man liker og kanskje legge til litt (eller trekke fra). Ekstrautstyr kan settes på ved å henge på et ekstra anheng på et kjede, hekte på perler o.l. ved å åpne en ring i smykket, lime på pynt på deler av smykket, knytte på bånd, sette på blonder osv. Man kan også sette sammen sitt helt eget smykke fra bunnen av om man vil leke seg litt mer med kjeder og metallringer. Lim er også en god venn. Husk å prøve på foran et speil underveis!

Eksempel på en god begynnelse som kan bygges videre på:

Leverandører

 • Perler og smykkeverktøy: Panduro og andre hobbybutikker.
 • Perlebutikker.
 • Bånd og blonder i Oslo.
 • ebay
 • Smykke- og tilbehørsbutikker
 • Klesbutikker med smykkeavdeling
 • Elfa elektronikk har elektronikk-komponenter. Online-butikk og butikk på Sandaker i Oslo.