Tips for piratkostyme! Arrr!

Hva har pirater på seg?

I dette kompendiet handler det om «klassiske» fantasipirater. Dette utelukker på ingen måte at man kan bruke fantasien og være helt andre typer pirater, om man vil, som steampunk eller gotisk.

 

 

Piratmannen


Foto: Anne Innes.Piratmannen har en voluminøs rysjeskjorte, og med vest og frakk blir han riktig velkledd. Han har knebukser og høye støvler eller sko med store spenner (bunadsko), og på hodet har han en trekanthatt. Han bruker gjerne smykker og ringer, og drakten har ofte eksotiske elementer.

 

Piratkvinnen


Foto: Anne Innes. Piratkvinnen går typisk kledt i bluse, snøreliv og skjørt, men pynter seg gjerne i flotte kjoler. Hun låner dessuten gjerne elementer fra mannens klesdrakt. Hun liker pene sko med innsvingete hæler og gjerne store spenner (bunadsko), eller høye støvler. Trekanthatt eller en fin hårkam. Gull og edelstener. Fargerike klær.

Tilbehør:

Pistoler og sabler er opplagte tilbehør, mens treben og papegøye er en frivillig sak 🙂

Jeg vil være «instant» pirat

Da er du velkommen til Kostymeworkshopen for å stæsje deg opp. Vi har materiale til f.eks. hodetørkle og skjerf, lapp over øyet osv.

Jeg vil gjøre enkle forberedelser

Gøy! Da kan du gå til lekebutikk eller Standard Festmagasinet osv og kjøpe sjørøverstæsj, pistoler (men ikke kruttlapper) o.l.

Eksempler på upretensiøse piratantrekk:

 • Høye støvler-pirat:
  Du trenger: Høye støvler, fortrinnsvis med masse spenner og nedbrettet topp, bukse som er stappet ned i støvlene, skjorte med rysjer, eller en bluse, gjerne vest, skjerf både herr og der, perlekjeder
 • Snørelivspirat:
  Du trenger: Et snøreliv, skjørt eller bukse, gjerne piratstøvler, bluse, skjerf eller hatt
 • 1001 natt-pirat:
  Du trenger: Fargerike plagg, turban, vester. Tenk «Sinbad».

Jeg kunne tenke meg å gå grundig til verks og sy et antrekk!

Gøy! Her er noen forslag til mønstre for de som vil sy selv på kostymeworkshopen, eller har noen som kan sy for seg. Mønstrene kan også være en inspirasjon for de som bare vil finne noe i skapet eller kjøpe noe 🙂

Enkle mønstre fra kostymeworkshopen

 


Et «Pirates of the Caribbean»-øyeblikk. Foto: Janne

Skikkelig fine historiske saker:

Inspirerte mønstre fra de «kommersielle»:

Dette er ment som eksempler på den type møsntre du kan se etter. Vi i kws har ikke testet alle disse mønstrene, og kan dermed ikke si noe om passform, vanskelighetsgrad osv, eller veilede i sying under workshopen/hjemme.

NB! Lenker kan bli brutt og mønstre gå ut av produksjon med tiden!

Skjorter til dame og herre:

 

Herremønstre:

 

Damemønstre:

For de avanserte:

Vi tar ikke med avanserte historiske mønstre her, de som har slike preferanser er fullt ut istand til å finne dette selv, men spør gjerne om tips. Se f.eks. bøker av Arnold, Hunnisett og Davis for mønstre til dame og herre.

Inspirasjon

Filmer/TV

 • Cutthroat Island (Beste piratfilmen!)
 • Pirates of the Caribbean
 • Treasure Island
 • Sinbad
 • Pippi

Bøker

 • Piratology
 • The Baroque Cycle av Neal Stephenson
 • Treasure Island