Tips til steampunk-kostyme

I steampunk har man en viktoriansk estetikk i bunn i klesdrakten og tilbehøret, så tilsetter man en smule fantastisk dampdrevet vitenskap og masse eventyrlyst. Det går ikke an å si at et spesielt plagg eller en spesiell farge er steampunk, men hvis man starter med det viktorianske har man en kjempefin begynnelse.

Dersom du vil legge inn litt tid og krefter i kostymet, er det et godt tips å tenke gjennom hva slags steampunk-type du vil være. Vil du være vitenskapsmann/-kvinne (gal eller ikke), oppdagelsesreisende, eventyrer, aristokrat, luftskippirat eller kanskje en robot?

Hva har man på seg?

Det er ingen faste regler for hva man skal på seg, men gammeldags utseende klær med masse messingknapper og spensler med messingspenner er populært og gir et tøft inntrykk. Epauletter er aldri feil. Klokkekjeden kan pyntes med små vitenskapelige instrumenter som kompass og timeglass.

I steampunk er det også en stor fordel om man bruker briller, for da kan man ha stilige innfatninger, gjerne i metall. Sko og støvler med masse snøring og spensler er tøft og elegant, f.eks. viktoriansk inspirerte bestemorsstøvletter eller rett og slett M77.

 

Basispåkledning for herren:

Pene sko eller støvler (lær), bukse (gjerne dressbukse), skjorte i farge etter smak, en pen eller tøff vest.
Tilsett: Dressjakke (trenger ikke matche) eller frakk, flosshatt, bowlerhatt eller lue, goggles. Cravat, lommeur. Klokkekjeder med stæsj på. Gamasjer.

Basispåkledning for damen:

Pene sko eller støvletter/støvler, skjørt og strømper eller bukse, bluse eller skjorte.
Tilsett: Vest/jakke/frakk, hatt, goggles, smykker, flere skjørt/kø, korsett, gamasjer.

Jeg vil være «instant» steampunk!

Det enkleste er å sette sammen et antrekk av plagg og smykker/tilbehør du får kjøpt brukt eller nytt i butikken eller på nett (f.eks. ebay.com eller etsy.com). Se etter bluser, vester, dresser, lærbelter med fine spenner, tasker og vesker i lær, smykker med metallenker, morsomme anheng, gamle lommeur osv. En god del kles- og smykkebutikker har steampunkinspirerte ting i blant, for eksempel Accessorize, Lindex og Glitter. Herrer kan godt se på dametilbehøret og omvendt. Et halskjede kan for eksempel fungere bra som klokkekjede. Og det gjør da ingenting om uret ikke virker. Byttelån gjerne! I tillegg fins det mange nettbutikker som selger fiks ferdige steampunkklær, -utstyr og smykker, for eksempel Steampunk Emporium, Brute Force Leather, Clockwork Couture eller Alchemy Gothic (se gjerne disse butikkene/merkene for inspirasjon, de har masse flott).

Om du vil, kan kostymeworkshoppen hjelpe deg med den lille prikken over i’en! Kom gjerne innom og spør om tips!

Jeg vil gjøre enkle forberedelser

Ta en titt i kjeller og på loft hos familie og venner, i bruktbutikker, loppemarkeder og militærutsalg. Se etter gamle, fine ting, gjerne i metall og lær. Kanskje du kan bruke et gammelt plagg etter bestemor? Eller hva med bruktbutikker som Fretex? I større byer er det gjerne markeder og loppemarkeder regelmesig.

Dersom du er klar for å bruke litt mer penger, er det fint å støtte håndverkere som er involvert og interessert i steampunk. Et søk etter steampunk på ebay eller etsy gir et mylder av resultater, så mye at det er vanskelig å velge. I Oslo kjenner vi til to butikker: Naughty Shadows og Manillusion (disse har også nettbutikk) hvor de selger noe klær og utstyr som hatter og goggles. Hatteholm (Oslo) har flosshatter.

Jeg vil sy eller mekke et antrekk!

Steampunk handler også om å med omhu lage unike ting det gir glede å lage, og en stor del av sjarmen med steampunk er alle mulighetene til å lage ting. For deg som vil sy selv, kan du ta en titt på våre sider eller se etter historiske eller historisk inspirerte mønstre, for eksempel fra Truly Victorian, Laughing Moon eller Simplicity.

Liker du å mekke og arbeide med metall, lær, tre eller lage smykker, gir steampunk virkelig mulighet for stor utfoldelse.

Aktuelle mønster fra kostymeworkshopen:

Eksotisk:
Posebukse
Eksotisk vest
Kaftan
Turban
Dame:
Snøreliv
Bluse
Skjørt
Kø med volanger
Vest
Gamasjer
Kappe
Herre:
Skjorterysje
Magebelte
Vest
Kappe
Gamasjer


Steampunk-arketyper

Noen liker å utvikle en karakter, en slags alternativ steampunkpersonlighet, som de tar utgangspunkt i når de skaffer klær og utstyr. Det er ikke nødvendig, men kan være til hjelp og inspirasjon når man skal sette sammen et antrekk. Vi presenterer derfor noen forslag, men oppfordrer alle til heller å finne på noe selv.


Gal professor/oppfinner

Den dampdrevne teknologien bringer menneskeheten videre i hurtigtogsfart. Eureka! Nye oppfinnelser gjøres daglig og tenk, nå har vi til og med trådløs kommunikasjon gjennom eteren og kan manipulere menneskekroppens bestanddeler, for ikke å snakke om våpnene vi kan lage.

Vitenskapen er alt, mye viktigere enn tant og fjas, og siden all tid tilbringes i laboratoriet er labfrakken på. Gogglesene og utstyret er alltid med, i tilfelle man plutselig skal bruke vitenskap. Eksperimenter med elektrisitet og kjemikalier gjør at håret står rett til værs, og eksplosjonsrester er sannelig umulig å vaske bort.

Dampdrevet zombiedetektor, sa du?

Her kan man gjerne starte med en labfrakk eller et forkle over basisantrekket. Lommer er fine til notatblokker, forstørrelsesglass og slikt. Lær- eller gummihansker og en snasen verktøykasse er også nyttig. Pynt med masse knotter og skiver i messing. Vil du lage noe som ser interessant ut?


Eventyrer/oppdagelsesreisende/spion

Verden var full av hvite flekker på kartet i Viktoriatiden, disse måtte undersøkes. Når det er gjort, tar vi turen til månen! – men se opp for de andre fraksjonene som prøver å komme dit før oss.

Foto: Heike Harding-Reyland
Den oppdagelsesreisende sverger til praktiske klær og med hatten på hodet er eventyreren alltid klar for en luftskipsekspedisjon til fjerne strøk. Goggles beskytter mot sol, vind og støv på reisen.

Spionen er en mester i forkledning – hvem er det som står ved siden av deg?

Foto: Alyson Brewer
Se spesielt etter klær for reise, gå på militærutsalg, loppemarkeder, alternative klesbutikker, Indiska osv.

Aristokrat

Med alle disse nye maskinene vitenskapen har brakt frem har man masse tid til det som er viktigst: å ta seg bra ut. Hva er egentlig korrekt antrekk for en reise med luftskip? Skal pistolhylsteret være sort efter klokken 18?

Foto: Heike Harding-Reyland
Aristokratene er alltid ulastelig kledt hva enten de drikker afternoon tea eller utøver bartitsu. De skifter dermed gjerne klær 7 ganger om dagen. Bare det beste er godt nok. Goggles beskytter øynene hvis man skal ha det morsomt med raske fremkomstmidler som dampdrevne velocipeder eller flyvestoler med propell hvis man ikke er redd for å skitne seg til eller at hatten skal blåse av.

Trål loppemarkeder etter plagg som ser dyre og overdådige ut, i brokadestoffer osv. En fin kjole eller en stilig frakk gjør susen. Gjerne lag på lag og masse draperier. Det er utrolig hva man kan gjøre ut av en gardin! Herrene gjør seg i den klassiske gotiske/viktorianske stilen, men det trenger hverken være sort eller brunt. Hodeplagg er viktig, flosshatt er perfekt, kanskje i miniutgave. Stokk, monokkel og lommeur setter prikken over i-en, og kanskje en parasoll.

Luftskipsbesetning/pirater/smuglere

Luftskip med dampdrevne propeller er en fantastisk transportform for å bringe varer og drive handel over hele verden. Men se opp! Bak skyene lurer de som vil stjele rikdommene våre

.

Luftskipsskapteinen styrer sin besetning gjennom uvær og farer frem til neste havn. Da må man gjerne ha en fin uniformsjakke og en stilig lue for å representere sitt luftskip. Gogglesene beskytter mot sol og vind. Mannskapet klater i riggen og forankrer seg med karabiner til lærselene, og sloss mot andre besetninger med de nyeste våpen. Kroppsdeler kan fort gå tapt, men pytt, vi setter på et mekanisk ben. Pusteapparat må til i den tynne luften der oppe. Piratene har ikke nødvendigvis like uniformer.

Sentinel av Tom Banwell
Tenk på at klærne skal motstå vind og kulde oppe i luften. Pynt jakken med snorer av gull og gjerne epåletter. Kjeledress kan være et praktisk alternativ.

Monster/vampyr/zombie/tannhjulrobot

Retrofrenologi? Reanimasjon? Vitenskapen har gjort enorme fremskritt og mange sykdommer som før var dødelige kan nå kureres. Forskerne trenger forsøkskaniner til å teste ut nye prosedyrer og legemidler eller bruker seg selv. Oops! Reagensrøret knuste visst…

Ai-ai, noen ganger går det visst galt.. Resultatene av de bisarre eksperimentene lusker rundt i mørket utenfor, eller står de bak døren? Fantasien setter desverre ikke grenser for hva man kan se av vanskapninger i lasete klær, blodige bandasjer eller mystiske byller i ansiktet. Bak gogglelsene skjuler lyssky øyne seg. De skumleste monstrene er allikevel de som ser ut som deg og meg.

Dampmaskiner og tannhjul kan drive så mangt. Manglende kroppsdeler kan erstattes av mekaniske lemmer eller hvorfor ikke bygge en hel mekanisk trekkoppdukke mens man er i gang?

Av Amanda Scrivener/Thomas Willeford (samme armen var med i ‘Castle’)
Buskeluskende monster i fillete laser kan lett fremskaffes ved å rive og slite i noen gamle klær og å sminke seg litt. Vanlige steampunkklær eller søte ‘dukkeklær’ til de mekaniske menneskene, med metalliske og tannhjul-elementer hengt på utsiden.

Inspirasjon

Bøker:

 • Gail Carriger: Parasollprotektoratserien (Soulless, Changeless osv)
 • Cherie Priest: Boneshaker, Dreadnought
 • Mark Hodder: Strange Affair of Spring-Heeled Jack
 • H.G. Wells: The Time Machine
 • Jules Vernes bøker
 • William Gibson og Bruce Sterling: The Difference Engine
 • George Mann: Newbury & Hobbes Investigations-serien
 • Mary Shelley:Frankenstein
 • Steampunk Bible
 • Steampunk Jewellery


Gamle utgaver av Scientific American

Tegneserier:

Filmer, youtube etc:

 • Sherlock Holmes (2009)
 • The Prestige
 • League of Extraordinary Gentlemen
 • Stardust
 • Van Helsing
 • League of S.T.E.A.M.
 • Sky Captain and the World of Tomorrow
 • Steamboy
 • Wild Wild West
 • Firefly

Musikk:

 • Abney Park
 • Clockwork Quartet
 • Vernian Process
 • Professor Elemental
 • Kaisers Orchestra