Tips til ville vesten-kostyme

Hjelp, hva skal jeg ha på meg? Hvordan kle seg ut som en Ville vesten/Weird West-karakter i en fei?

Det fine med Weird West er at det er inspirert av vår egen historie, men siden det ikke er historisk korrekt, trenger heller ikke klærne man kler seg ut i å være historiske korrekte. Man henter rett og slett den inspirasjonen man vil fra spillbøker, fra perioden, og fra seg selv.

Her har vi valgt å hente inspirasjon fra tiden 1876-1878 når vi har utarbeidet syveiledninger og forslag. Men husk: Vi har forenklet for å gjøre det lett for alle å kle seg i fine og stemningsskapende antrekk. Og selvfølgelig har vi brukt enhver Westernklisjé vi kunne komme på!

For damer:

Moten i 1876-78 hadde historisk sett en smal silhuett. Man hadde en svært trang topp med spiler og et smalt skjørt, ofte med slep. Motedrakten hadde masse draperier og pynt. Undertøyet hjalp kjolen, og man hadde et korsett for å gjøre overkroppen glatt og rank. På føttene hadde man sko eller snørestøvletter med snellehæl. Håret ble typisk satt opp i en frisyre med topp og lange bølgete lokker rundt ansiktet. Choker-smykker var poplulære.

Draperier

I 1876-78 var det høyeste mote å ha draperte «forklær» utenpå skjørtet. Dette gir en morsom lag-på-lag-effekt, og er superenkelt å få til! Den aller enkleste varianten er å rett og slett ta et stort, trekantet eller veldig avlangt sjal og knyte om livet med knuten bak og endene hengene som to haler. Litt mer avansert er å bruke to stoff, et som et forkle foran, og ett som et «bakle» bak, dette kan til og med være så langt at det danner et slep. Ofte var et eller flere av draperistoffene det samme stoffet som kjolelivet var sydd av, men her er det bare fantasien som setter grensen. Draperiene kan også pyntes, gjerne med samme pynten på kjolelivet, med tøyblomster, frynser, rysjer etc.

Dameklær inspirert av moten

Du trenger

 1. en topp (gjerne firkantet utringning) som går ned i en spiss foran. Litt spiler gjør seg bra. Lange eller korte ermer spiller ingen rolle.
 2. et skjørt, som godt kan være en annen farge/annet materiale. Her passer det fint med et ganske rett skjørt. Skjørtet må sitte i livet, ikke på hoften. KWS har mønster til et enkelt skjørt.
 3. 2-3 meter stoff som draperi til å ha utenpå skjørtet, gjerne i samme farge/materiale som toppen.
 4. masse sikkerhetsnåler.
 5. tilbehør som for eksempel bestemorstøvletter, vifte, choker, hatt, hansker, parasoll

Under workshopen kan du få hjelp til å drapere draperiene.

Eksempler på damekostyme med drapering


Utgangspunkt: Rett skjørt  og en korsettopp fra H&M.

Draperi i kontrastfarge,
draperiet er langt nok til å danne slep.

Draperi av langt sjal.

Draperi i samme farge.

Cowgirl

Du trenger

 1. En skjorte eller en bluse i bomull, den kan godt være slitt. Rutete er morsomt. Ellers har KWS mønster til en bondebluse.
 2. Jeans/bukse, et jeansskjørt e.l. . Eller hva med noe i skinn?
 3. Vest i stoff eller skinn. KWS har mønster til vest og du kan sy dette på workshopen. Vest kan ofte kjøpes som en del av motebildet, evt på Fretex eller andre bruktbutikker.
 4. Tilbehør som støvletter/boots, halstørkle, cowboyhatt, revolvere, pisk osv

«Saloongirl»-klisjéen

Du trenger

 1. Blondeundertøy/blondekjole (topp eller bluse og skjørt – bluse og mamelukker etc) – hvitt er mest klassisk (visste du at i perioden var ikke dameunderbuksene sydd sammen i skrittet?).
 2. Gjerne et korsett hvis du har
 3. Lange strømper, gjerne stripete, sterk farge
 4. Bestemorsstøvletter e.l.

For menn:

Moten i 1876-1878 var forbausende lik vår tids herremote. Antrekket lignet på vår tids dress, med bukse, vest og jakke, og naturligvis en hatt. Dongeribukser var egentlig bare til hardt kroppsarbeid. Litt om vesten: Skjorten var regnet som undertøy, derfor gikk herrene alltid med vest. For å se ut som en ekte Vill vest-karakter er altså vesten et must. Man kan rett og slett ikke forstille seg den ville vesten uten vesten!

Herre

Du trenger

 1. bukse (ikke dongeri!) og en dressjakke som står til (gjerne i sett)
 2. vest som passer. KWS har mønster til vest og du kan sy dette på workshopen
 3. pene boots, vanlige sko i skinn (altså ikke joggesko eller sneakers)
 4. tilbehør som hatt og revolver, lommeur osv

Cowboy

Du trenger

 1. Skjorte, kan godt være slitt. Rutete er gøy
 2. Bukse eller jeans, gjerne slitt/møkkete
 3. Vest i stoff eller skinn. KWS har mønster til vest og du kan sy dette på workshopen.
 4. tilbehør som boots, halstørkle, cowboyhatt, revolver, pisk, chaps osv

«Hvor kan jeg få tak i…»

Hvis man har flaks med moten, har vanlige klesbutikker hvite blondekjoler, cowboyhatter, belter med store beltespenner, chokere og vester. Annet utstyr, som for eksempel revolverbelte, revolver, sherrifskilt, pisk og hatter, kan man finne blant annet på Festmagasinet Standard. Hatter kan man også få hos Hattebutikken.

Andre idéer:

 • Poncho for både gutter og jenter (den heklede passer vel best til jenter kan også være et overskjørt)
 • Tenk på hva slags karakter du vil være og velg farger, materialer og tilbehør utfra dette
 • Husk kortstokk!
 • Lag din egen choker av et fløyels- blonde- eller silkebånd, og heng på et stæsjy anheng.
 • «Tapt i poker» Dovreundertøy/tjære og fjær
 • Støvfrakk med hatt og hagle