Turban

Hva slags kostyme er dette?

Dette er en turban, et hodeplagg til menn og kvinner. Kostymet har følgende elementer/variasjoner du kan lage: Du velger farge og materiale og pynt
 

Hva finner du på denne siden?

Her finner du en oversikt over hva du trenger for å lage dette kostymet med sine variasjonsmuligheter, og en trinn for trinn-beskrivelse av hvordan du går frem.
Stoff og materiale må du selv skaffe på forhånd, hvis ikke annet er oppgitt.

Nødvendige forkunnskaper

For å sy dette kostymet trenger du ingen forkunnskaper i søm. Les gjennom hele syveiledningen før du begynner. Les også vår generelle introduksjon til sying og teknikker du vil støte på.

Dette trenger du:

  • Stoff: Du trenger et stoff som er ca 1m x 2,5 m

Stofftype:
Egner seg godt til: Solide men ikke tykke stoffer av bomull/lin. Stoffet må ikke være glatt. Velg farge og eventuelt mønster utfra egen smak, hva du kler og resten av antrekket.
Egner seg meget dårlig til: Stetchstoffer, møbelstoffer, syntetiske stoffer, glatte stoffer, ullstoffer.
Forberedelser: Innkjøp av stoff: Se over. Noter deg vaskeråd for stoffet. Hvis du ønsker å ha mulighet til å vaske drakten senere, vask (i den temperaturen du vil bruke senere) og stryk stoffet på forhånd. NB: Ikke alle stoffer vasker godt, og da er det best å la være. Sjekk dette i butikken.

Framgangsmåte:

Finn størrelsen:

Ingen spesiell størrelse.

Tilskjæring:

Klipp av ca 2,5 m av stoffet. Stoffer som er 90-120 cm brede passer veldig bra. Det går også med bredere stoffer, hvis ikke stoffet er veldig tykt. Hvis du vil ha en større turban, bruker du lenger stoff.

  1. Det blir finest hvis du kanter endene på stoffet.

Sammensying:

Ingen.

Tilprøving:

Øvelse gjør mester. Det er lettere å få vist hva man skal gjøre enn å lese det. Du får veiledning i kostymeworkshopen. Hvis du har langt hår, sett det opp i en knute i nakken. Dette gir ankerfeste for turbanen.

Ferdigstilling:

Når du har tatt på turbanen, kan du pynte den med å ta mer stoff utenpå og sette på smykker.

Tilbehør

Turban passer veldig fint til posebukse og aladdinvest.

Skrevet av Anne Innes
Bilder: AI
05.06.2011