Tyrkisk vest

Hva slags kostyme er dette?

Dette er en såkalt «Tyrkisk vest», en kort vest som er skåret slik at den går under bysten. Vesten egner seg til et fantasy/magedanskostyme. Selv om navnet er rart, er det et morsomt lite plagg. Kostymet har følgende elementer/variasjoner du kan lage: Du kan endre form på utringningen etter smak. Du kan lukke vesten med knyting eller hekter.
 

Hva finner du på denne siden?

Her finner du en oversikt over hva du trenger for å lage dette kostymet med sine variasjonsmuligheter, og en trinn for trinn-beskrivelse av hvordan du går frem.
Stoff og materiale må du selv skaffe på forhånd, hvis ikke annet er oppgitt.

Nødvendige forkunnskaper

For å sy dette kostymet trenger du ingen forkunnskaper i søm. Les gjennom hele syveiledningen før du begynner. Les også vår generelle introduksjon til sying og teknikker du vil støte på.

Tyrkisk vest

Dette trenger du:

 • Stoff: Du trenger fra 0,5-1 m stoff, avhengig av stoffets bredde og hvordan lukning du skal ha.
 • 5 meter skråbånd (dette er et røft anslag. Mengden skråbånd avhenger av hvor stor du er og hvilken fasong og lukning du vil lage)
 • Hvis du ønsker å lukke vesten med hekter midt foran, trenger du 3 par små hekter, eller noen stæsjy pyntehekter.
 • Hvis du også ønsker å lage et firkantskjørt av samme stoffet, må stoffet du kjøper være ca 150 cm bredt og du må kjøpe ca 150 cm ekstra, slik at du får et kvadrat i tillegg til det som går med til vesten.

Stofftype:
Egner seg godt til: Halvtykke stoffer uten stretch, f.eks. vanlig bomull.
Egner seg dårlig til: Tykke stoffer og veldig tynne stoffer. Stretchstoffer.
Hvis du ønsker å sy firkantskjørt av samme stoff må du også følge dette plaggets råd om stofftype.

Forberedelser: Innkjøp av stoff: Se over. Noter deg vaskeråd for stoffet. Hvis du ønsker å ha mulighet til å vaske drakten senere, vask (i den temperaturen du vil bruke senere) og stryk stoffet på forhånd. NB: Ikke alle stoffer vasker godt, og da er det best å la være. Sjekk dette i butikken.

Framgangsmåte:

Finn størrelsen:

Det mest kritiske er hvor bred du er over ryggen. Få hjelp på workshopen til å prøve prøvemodellene for å undersøke dette og få tilpasset et mønster.

Tilskjæring:

Vesten består av 3 deler: 1 rygg og 2 forstykker. Du har fått hjelp til å tilpasse ryggstykket.

 1. Legg bitene på brettet stoff og klipp ut. Du skal ha sømmonn i side- og skuldersømmene. Hvis du skal ha hekter foran, må du ha sømmon også der.
 2. Nål sammen de 4 sammenssyingssømmene (sidene og skuldrene) og sjekk at det passer.

Sammensying:

Det blir 4 sammensyingssømmer. Disse kantene må siksakkes

 1. Sikksakk langs sidesømmer og skuldersømmer. Du trenger ikke siksakke ytterkanten eller rundt ermhullene. Hvis du skal ha hekter midt foran, må du også siksakke kanten her.
 2. Sy sammen sidesømmene
 3. Sy sammen skuldersømmene

Tilprøving:

Prøv nå vesten for å forsikre deg om at ryggbredden og utringningen er riktig. Juster eventuelt sømmer og lag innsnitt om det trengs.

Ferdigstilling:

Du skal kante og eventuelt lage en lukkemekanisme

 • Kant vesten med skråbåndet, også rundt ermehullene.
 1. Legg vesten med retten opp. Brett ut en side av skråbåndet og legg båndet slik at utbrettet del ligger kant i kant med vesten, med retten ned. Se metoden, og se bilder under syveiledning for firkantskjørt. Det er litt vanskelig å komme rundt spisser og hjørner, spør gjerne om hjelp.
 2. Nål og sy fast langs bretten.
 3. Brett nå skråbåndet rundt til baksiden slik at du lukker inne kanten.
 4. Nål fast fra retten i gropen og gjennom alle lag. Skråbåndet skal bare såvidt fanges av knappenålene.
 5. Sy oppå skråbåndet fra retten, men så langt til venstre du klarer. (Siden skråbåndet stikker litt utenfor på baksiden, kan du være ganske trygg på å ikke sy feil).
 • Hvis du skal ha hekter, syr du på disse. Hekten skal sitte på høyre side når du har på vesten, og øyet på venste side.

 

 

Tilbehør

Man må ha en stabil (pædda/push up) bh som løfter bysten så den ikke henger ned over kanten.

Vesten passer kjempefint til firkantskjørt, vanlig skjørt eller en posebukse. Man bør ha litt volum på nederkroppen. Man kan også lage seg en matchende turban.

Skrevet av Anne Innes
Bilder: ALB/AI
06.07.2007