Terningpose med lommer

Hva slags kostyme er dette?

Dette er en terningpose med fire lommer. Du kan selv variere antallet lommer

Hva finner du på denne siden?

Her finner du en oversikt over hva du trenger for å lage terningposen, og en trinn for trinn-beskrivelse av hvordan du går frem.
Stoff og materiale må du selv skaffe på forhånd, hvis ikke annet er oppgitt.

Nødvendige forkunnskaper

For å sy dette trenger du ingen forkunnskaper i søm. Les gjerne gjennom hele syveiledningen før du begynner. Les også vår generelle introduksjon til sying og teknikker du vil støte på.

Terningpose med lommer

Dette trenger du:

  • Stoff: To stoffbiter, der det må være plass til å klippe ut to sirkler av hver stoffbit (diameter ca 30 cm, eller mer dersom du vil ha en større pose)
  • Vileselin (avstivende stoff til å stryke på): Ca 60 x 30 cm
  • Tilbehør: Du trenger ca 1 m snor

Stofftype: Egner seg godt til: Bomull og lignende vevde stoffer som holder fasongen. Egner seg dårlig til: Stretch-stoffer, svært tynne stoffer, svært tykke stoffer. Stoffer som lett lar seg dra ut av fasong.

Forberedelser: Innkjøp av stoff: Se over. Vask stoffet før du bruker det!

Framgangsmåte:

Tilskjæring:

Du skal ha til sammen fire sirkler; to store og to mindre. De kan alle være av forskjellige stoffer, du kan ha to og to like, eller du kan bruke samme stoff til alle, det er opp til deg! Nål fast papirmønsteret og klipp rundt. Klipp også ut én stor og én mindre sirkel av vlieselinen.

Sammensying:

Stryk først vlieselin-sirklene på hver sin stoffsirkel. Deretter legger du de to store stoffsirklene rette mot rette og syr dem sammen. Pass på å la det bli igjen et lite hull (ca 3 cm) som du kan vrenge gjennom! Gjør det samme med de mindre sirklene. Vreng deretter begge sirklene slik at du får rettsidene ut. Stryk sirklene slik at kantene blir pene. I vrenge-åpningene kan du forsiktig brette inn sømmonnet og stryke over. Sy rundt begge sirklene, ca to-tre mm fra kanten.

Nå skal vi sette sammen posen og lommeskillene. Markér midten av begge sirklene med en krittblyant eller lignende, og legg den mindre sirkelen oppå den store slik at den ligger i midten. Nål den fast på et par-fire steder. Tegn deretter opp sømlinjene fra papirmønsteret på stoffet (mønsteret til den mindre sirkelen), eller du kan måle opp og tegne selv med en linjal. Tanken er at det skal tegnes et kryss på den mindre sirkelen (hvis du måler og tegner, pass på at linjene faktisk har 90 grader vinkel mellom seg!). Markér også punktene som ligger midt mellom sømlinjene (langs kanten av sirkelen) til senere. Sy langs linjene, tvers gjennom alle lagene.

Neste punkt er å sy kanalen som vi skal tre snoren gjennom, slik at vi til slutt kan snurpe sammen posen. Du kan tegne opp to konsentriske sirkler på den store stoffsirkelen, den innerste sirkelen skal ligge rett utenfor den mindre stoffsirkelen og den ytterste skal ligge i en avstand på ca 0,5 cm – 1 cm utenfor. Sy langs oppmerkingene. Hvis du tar sjansen på å ikke tegne opp sirklene først, kan du rett og slett sy disse to sirklene direkte ved å bruke symaskinfoten til å holde avstanden til den innerste stoffsirkelen. Spør en hjelper dersom du er usikker!


Vi har sydd fast den mindre sirkelen på den store sirkelen i et kryss

Lommeskillene er sydd sammen

Neste steg er å lage selve lommeskillene: Legg sammen to og to nabovegger på den mindre sirkelen (du må brette og dra litt i stoffene for å få til dette) og sy dem sammen som vist på bildet fram til markeringene du laget midt mellom sømlinjene. Du vil ha sydd fire sømmer, og den mindre sirkelen ser nå ut som en slags 3D-stjerne.

Ferdigstilling:

For å tre i snurpesnoren, bruk en stoppenål (med butt ende, ikke spiss) og tre snoren din i nåløyet. Det finnes flere måter å tre i snoren slik at du bare kan dra i endene for å lukke posen. Den enkleste er kanskje å bruke to snorer, men du kan også bruke én lang en. Poenget er å få tredd slik at snoren går to ganger rundt inne i snorkanalen. Uansett starter du å tre i snoren ved å skyve nålen rett gjennom stoffet og inn i kanalen. Tre nålen gjennom kanalen og ut gjennom stoffet på motsatt siden av sirkelen. Deretter skyver du nålen inn igjen en cm eller så unna og trer gjennom kanalen og ut av et nytt hull ved siden av det første hullet. Hvis du har delt snoren i to, knyter du nå sammen endene og starter på nytt på andre siden med den andre snorbiten.

 


Skyv stoppenålen rett gjennom stoffet og inn i snorkanalen

Snorene er ferdig tredd i

Inspirasjonskilde: https://www.applegreencottage.com/dice-bag-pattern/

Skrevet av Anette Lauen Borg
Bilder: Anette Lauen Borg
Dato: 6. juni 2022