Sy-nybegynner: Hva nå?

Vi blir i blant kontaktet av folk som har lyst til å begynne å sy/lage cosplay, men som ikke helt hvordan de skal starte. Denne siden er for dere!

Nedenfor vil du finne litt om hva du trenger av utstyr, hvor du kan lære om å sy/lage ting og hvor du kan få tak i utstyr. Scroll ned!

Hva trenger jeg?

Det kommer an på hva har du tenkt å lage, og om du skal sy hjemme eller om du har tilgang til et verksted. Skal du sy store kostymer, eller vil du kjøpe ferdige plagg og endre på dem? Har du tenkt å lage rustningsdeler, smykker, annet tilbehør?

Verksted med utstyr: I Oslo finnes det gratis tilgjengelig symaskiner f.eks. i Folkeverkstedet på biblioteket Deichman Bjørvika. Her holdes det også workshops (se lenken). Det kan godt hende at ditt lokale bibliotek eller samfunnshus har et lignende tilbud!

Symaskin: Du trenger uansett en symaskin, men hvis du skal bruke den mye og tungt bør du investere mer i den. Om du kun skal sy en søm i ny og ne, kan du klare deg med en billigversjon. Med mindre du skal drive med quilting, trenger du uansett ikke muligheten til å sy mange ulike typer pyntesømmer på maskinen din.

Sy-tilbehør: Knappenåler, en god stoffsaks (ikke bruk den på noe annet!), trådspretter, målebånd og nåler for håndsøm er veldig fine ting å ha. Mønsterpapir er praktisk uansett om du skal kjøpe symønstre eller lage dem selv.

Symønstre: Hvis du skal sy klesplagg er det lurt å kjøpe ferdige mønstre (hvertfall i begynnelsen). Mange stoffbutikker selger symønstre fra ulike produsenter. Det kan også være verdt å kjøpe Burda Style-magasinet (selges i bladhyllen i en del Narvesen-kiosker), for der følger det med en del mønstre i ulike størrelser.

Stoff: Hvis du ikke vet hvor nærmeste stoffbutikk er, kan du prøve å google eller du kan kjøpe stoff online. Det er så klart lettere å kjøpe stoffer man kan ta og føle på først!Se nedenfor for tips til butikker. Husk å kjøpe sytråd i samme farge!

Cosplay-utstyr: Hvis du vil lage f.eks. rustningsdeler eller andre harde kostymedeler er det lurt å ha noe worbla på lur (og gjerne også EVA foam). Worbla er et stivt materiale i form av  flak som blir myke når man varmer det opp og som derfor kan formes til det du trenger. D-ringer, beltespenner, lærbiter og tykt kanvasmateriale er også praktisk å ha. Det finnes også andre typer plaststoffer som kan formes, eller man kan bruke en 3D-printer til å skrive ut (små) deler. Enkelte biblioteker (som Deichman Bjørvika i Oslo) har 3d-printere man kan booke, og man kan google seg fram til mange ferdige filer man trenger for å printe. Om du vil lage smykker, er det også kjekt å ha flat-tang, knipetang og en haug med metallringer, perler osv.

Hvem kan jeg lære fra?

Det beste er ofte å lære fra folk man kjenner! Hvis du ikke kjenner noen som kan sy, er det godt mulig at det arrangeres kurs/workshops et sted nær deg (eller online). Det hender at det lokale biblioteket eller aktivitetshuset har workshops, eller leier inn en cosplayer til å undervise/forklare hvordan man kommer i gang.

Om du har tålmodigheten til å prøve og feile på egenhånd, er det også mye bra på youtube! Du finner enkelte bøker (lenken er et eksempel, du kan også finne bøker i enkelte vanlige bokhandler) med oppstartstriks og instruksjoner. Noen norske cosplayere selger også bøker på stands under cosplay conventions. Ellers har vi også noen grunnleggende mønstre på denne websiden, og i denne teksten laget for nybegynnere som skal begynne å sy klær til laiv-rollespill (LARP), som er enkle å lage uten å kjøpe mønster. Hvis du drar på cosplay conventions er det gjerne også noen workshops eller demonstrasjoner på programmet.

Om du kan betale for kurs, er det flere muligheter: For eksempel har stoffbutikken Stoff & Stil, Folkeuniversitetet og Husfliden fysiske kurs. Du kan finne online-tilbud (og fysiske tilbud nær deg) ved å google «sykurs».

Hvor får jeg tak i…?

Stoff, sytråd, mønstre, bånd, nåler og lignende

Hvis du bor i Oslo har vi en liste over noen butikker her.

Ellers er det mange online butikker i Norge. Noen eksempler: Stoff og stil, Sømsenteret, stofflykke, stoffdronning, rainbow tekstil

Skal du ha spesielle symønstre (cosplay, historisk) eller annet spesialutstyr, finnes det mye på etsy.com

Annet utstyr

En del stoffbutikker har  begynt å selge cosplay-utstyr av ulik type. Vanlige hobbybutikker som Panduro er en fin kilde til mye basisutstyr. Ellers kan man også få tak i mye spesialisert hos f.eks Nerdeportalen (worbla, foam og lignende) og Skinnlåven (skinn, lær, nagler og lignende).

Vi har også hatt hell med å kjøpe mønstre, spiler og cosplay/historisk korrekt syutstyr fra f.eks. Vena Cava som holder til i Storbritannia (husk at du må betale importavgifter!). Om du skal ha parykk eller sko (lenkene går til eksempler på butikker) er det også fryktelig mange utenlandske online butikker å velge mellom, i tillegg til etsty.com og ebay.com. Google er din venn, men husk å sjekke om det finnes tilbakemeldinger fra kunder på internett slik at du ikke bestiller fra en svindelside!

Andre har også laget lister over leverandører, f.eks. finner du en liste her hos Tine Marie

Symaskin

Sømsenteret, Oslo sy- og servicesenter og Stoff og stil er eksempler på selgere som både har fysiske butikker og en online-butikk. Det kan være fint å få testet maskinen litt i butikk før man kjøper! Sømsenteret har forresten i blant salg på symaskiner. Ellers selges det symaskiner også hos Obs, Elkjøp og lignende, hvor det gjerne går i de billigere (og enklere) maskinene.